Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piwniczanka gazowana do tłustych ryb, muszynianka do deserów. Powstała Małopolska Karta Wód Mineralnych

Bartosz Dybała
Bartosz Dybała
Małopolska ruszyła z pierwszą w Polsce kartą wód mineralnych. Stworzona pod ścisłym okiem hydrosommalierów lista udowadnia, że woda świetnie uzupełnia smak wina, mięsa, a nawet…deserów.

Małopolska premiera projektu odbyła się w Restauracji Filipa 18 w hotelu Indigo, w której już funkcjonuje Małopolska Karta Wód Mineralnych. Wkrótce trafi ona do restauracji i hoteli w całym kraju.

- Nie ma drugiego takiego regionu, który byłby tak bogaty w wody. Liczby mówią same za siebie – co trzecia woda mineralna na sklepowej półce pochodzi z ujęcia, które znajduje się na terenie naszego województwa - przekonywał Leszek Zegzda z zarządu województwa. A ponieważ mało kto o tym wie, by wypromować wody z Małopolski, stworzono kartę.

W Małopolskiej Karcie Wód Mineralnych znajduje się obecnie 20 rodzajów wód. Oprócz szerokiego i niezwykle plastycznego opisu smaków i aromatów, konsumenci znajdą tam też ważne informacje na temat zawartości składników mineralnych czy ciekawostki związane z ich źródłem.

Najważniejszą częścią karty jest oczywiście lista dedykowanych potraw do każdej z wód. Dowiemy się z niej, że Wysowianka Zdrój Gazowana zawiera aromaty roślinne i morskie (wodorosty, trawa), a degustując tę wodę możemy spodziewać się struktury lekkiej, miękkiej i potoczystej – zaskakująco gładkiej jak na wodę gazowaną. W smaku lekko owocowa, odświeżająca, wyraźnie słonawa. Zawiera drobne, mocne i trwałe bąbelki. Zdecydowanie polecana do słonych dań z owoców morza i ryb lub do masywnych, słodkich, tanicznych win czerwonych, a nawet sake.

Dla porównania Cechini Muszyna Średnionasycona zawiera aromat świeży, średnio intensywny, owocowy, z akcentami liściastymi. Usta delikatne i krągłe, słodkie. Zdecydowanie sprawdzi się jako towarzysz marynat, słonych i wytrawnych dań rybnych i mięsnych, a także przypraw korzennych oraz białych win o mineralnym tle lub win czerwonych średniej budowy.

ZOBACZ KONIECZNIE:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Piwniczanka gazowana do tłustych ryb, muszynianka do deserów. Powstała Małopolska Karta Wód Mineralnych - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski