Po 14 latach przerwy w krakowskim Browarze Lubicz znów jest warzone piwo. Można je kupić i wypić na miejscu, przy ul. Lubicz bowiem wczoraj otwarto restaurację z pięcioma salami, na których chmielowy napój serwowany jest prosto z warzelnego kotła.
Autor: Piotr Tymczak
– Jak zobaczyliśmy Browar Lubicz, to poczuliśmy jego magię. Od razu się zakochaliśmy w tym miejscu. Postanowiliśmy więc wrócić do tradycji i zrobić tu browar – informuje Łukasz Klimasiński, prezes spółki Browar Lubicz.
W Browarze Lubicz są produkowane piwa jasne i ciemne. Obecnie sprzedawane są trzy rodzaje, w cenie od 8 zł. Docelowo w ofercie, rotacyjnie ma być do 11 gatunków piwa. Restauracyjne menu serwuje natomiast głównie tradycyjne regionalne dania.
– Nasze piwo wyróżnia się tym, że jest produkowane z naturalnych składników. Nie jest pasteryzowane – podkreśla piwowar Krzysztof Ozdarski.
Czytaj więcej w jutrzejszym "Dzienniku Polskim"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?