Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piwo wróciło do Browaru Lubicz [WIDEO]

piotr Tymczak
Restauracya Browarna została otwarta w miejscu, gdzie od ponad 150 lat warzono piwo znane w całej Galicji

Po 14 latach przerwy w krakowskim Browarze Lubicz znów jest warzone piwo. Można je kupić i wypić na miejscu, przy ul. Lubicz bowiem wczoraj otwarto restaurację z pięcioma salami, na których chmielowy napój serwowany jest prosto z warzelnego kotła.

Autor: Piotr Tymczak

– Jak zobaczyliśmy Browar Lubicz, to poczuliśmy jego magię. Od razu się zakochaliśmy w tym miejscu. Postanowiliśmy więc wrócić do tradycji i zrobić tu browar – informuje Łukasz Klimasiński, prezes spółki Browar Lubicz.

W Browarze Lubicz są produkowane piwa jasne i ciemne. Obecnie sprzedawane są trzy rodzaje, w cenie od 8 zł. Docelowo w ofercie, rotacyjnie ma być do 11 gatunków piwa. Restauracyjne menu serwuje natomiast głównie tradycyjne regionalne dania.
– Nasze piwo wyróżnia się tym, że jest produkowane z naturalnych składników. Nie jest pasteryzowane – podkreśla piwowar Krzysztof Ozdarski.

Czytaj więcej w jutrzejszym "Dzienniku Polskim"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski