Plac Kossaka od nowa: bez przecinającej go jezdni i z zieloną przestrzenią do rekreacji zamiast parkingu

Małgorzata Mrowiec
Małgorzata Mrowiec
Plac Kossaka ma być bardziej zielony i uporządkowany. Znikną istniejące pawilony gastronomiczne. Miasto we współpracy z krakowskim oddziałem SARP zorganizuje konkurs architektoniczny na projekt rewitalizacji placu
Plac Kossaka ma być bardziej zielony i uporządkowany. Znikną istniejące pawilony gastronomiczne. Miasto we współpracy z krakowskim oddziałem SARP zorganizuje konkurs architektoniczny na projekt rewitalizacji placu Anna Kaczmarz / Polska Press
Udostępnij:
Czeka nas rewolucja na kolejnym miejskim placu w Krakowie, tym razem nieopodal Wawelu. Przebudowany, a przy tym przeorganizowany ma zostać plac Kossaka. Między innymi tutejszy parking ma się zamienić w rekreacyjną i reprezentacyjną zieloną przestrzeń. Znikną istniejące budki gastronomiczne. Na projekt nowego zagospodarowania placu wkrótce zostanie ogłoszony konkurs. Szacowany koszt rewitalizacji to ok. 2,5 mln złotych.

FLESZ - Podatek cukrowy dobija polskich producentów

Za przebudowę placu Kossaka odpowiada Zarząd Zieleni Miejskiej. Jak informuje teraz ZZM, w najbliższym czasie będę ustalane ze Stowarzyszeniem Architektów Polskich (SARP) szczegóły planowanego konkursu na pomysł na nową wersję placu. A jakie są główne założenia jeśli chodzi o tę przebudowę?

- Kluczową kwestią planowanej rewitalizacji jest uporządkowanie przestrzeni placu Juliusza Kossaka - odpowiada Aleksandra Mikolaszek z ZZM.

Przedstawicielka ZZM wymienia też, że główne wytyczne dla tej rewitalizacji to: podniesienie wartości użytkowej i estetycznej placu,
uczytelnienie wartości historycznej, ale też dążenie do zmniejszenia "miejskiej wyspy ciepła" - czemu ma służyć maksymalne możliwe zazielenienie placu oraz wprowadzenie rozwiązań proekologicznych związanych z wodami opadowymi.

Przy urządzaniu tej przestrzeni na nowo przyszły projektant będzie miał uwzględnić "kontekst miejsca" oraz zadbać o odpowiednie połączenie placu Kossaka z cennymi terenami i obiektami w najbliższym sąsiedztwie - w szczególności chodzi o bulwary Wisły, Zamek Królewski na Wawelu, Planty, ul. Retoryka, Kossakówkę. Przebudowa placu ma także uwzględniać rozwiązania związane z planowaną przebudową ulicy Zwierzynieckiej.

Rewolucja na placu Kossaka będzie polegała m.in. na przekształceniu istniejącego parkingu w przestrzeń zieleni publicznej. Ma odtąd mieć funkcję rekreacyjną i reprezentacyjną. Przewidziane jest uporządkowanie przestrzeni i zadbanie o otwarcia widokowe. Zlikwidowane mają zostać obecne pawilony gastronomiczne, a także miejsca postojowe. Powierzchnia biologicznie czynna - czyli zielona - miałaby odtąd stanowić ok. 70 proc. powierzchni placu.

Planowana jest też likwidacja jezdni przecinającej dzisiaj ten plac na pół. - W celu zapewnienia bezpiecznego użytkowania placu, niezbędne są także zmiany w układzie komunikacyjnym wokół niego, w tym szczególnie w obrębie ul. Retoryka - słyszymy w ZZM.

Przewiduje się więc wspomniane wyłączenie z ruchu odcinka ul. Retoryka przecinającego plac, a także przekształcenie w jezdnię dwukierunkową fragmentu ulicy prowadzącego na tym odcinku w kierunku ul. Piłsudskiego. Zostanie również zaprojektowane połączenie ruchu rowerowego od strony bulwarów wiślanych do placu Kossaka i dalej do ul. Piłsudskiego oraz Alej Trzech Wieszczów.

Zakładany, szacunkowy koszt rewitalizacji to - podobnie jak było to w przypadku placu św. Ducha - około 2,5 mln zł. Natomiast realna wysokość kosztów przebudowy będzie znana dopiero po zakończeniu konkursu i przygotowaniu szczegółowego projektu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Materiał oryginalny: Plac Kossaka od nowa: bez przecinającej go jezdni i z zieloną przestrzenią do rekreacji zamiast parkingu - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie