Zobacz sprawdzone przepisy na szarlotki i inne ciasta z jabłkami Czytelników Gazety Krakowskiej
- Szarlotka babcina na półkruchym cieście
- Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Koła Gospodyń Wiejskich
- Placek z jabłkami jak dawniej
- Szarlotka z budyniem
- Prosta klasyczna szarlotka z jabłkami i cynamonem
- Szarlotka cytrynowa z serem
- Kakaowe ciasto z jabłkami – tanie, proste i pyszne
- Proste i szybkie ciasto z jabłkami
- Makowiec z jabłkami
- Ciasto kakaowe z jabłkami i orzechami
Zapach pieczonych jabłek i rozpływające się w ustach kruche ciasto – dla wielu z nas wizyty u babci i dziadka kojarzą się z szarlotką.
Czy wiecie, że klasyczna szarlotka (jabłecznik) pochodzi z Francji? Marie-Antoine Carême, francuski szef kuchni i cukiernik, stworzył ciasto o nazwie "charlotte russe" specjalnie dla cara Aleksandra I! Szarlotka nazwę zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy.
Klasyczne jabłeczniki (szarlotki) to placki z nadzieniem z kwaśnych jabłek, znajdującym się między dwoma warstwami ciasta kruchego (w tym półkruchego). Powierzchnię takich „podręcznikowych” jabłeczników wykańcza się pomadą, gruboziarnistym cukrem kryształem i bitą śmietanką lub cukrem pudrem. Co ciekawe - oprócz jabłek, do przygotowania szarlotki używać można gruszek, brzoskwiń, moreli, śliwek i innych owoców, a jako dodatku rodzynek!
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?