Plantacje kakaowca

Grzegorz Tabasz
Dziś będzie o rozkoszach świątecznego stołu, czyli czekoladzie. Jej odkrycie zawdzięczamy Olmekom. Tajemniczy lud Ameryki Środkowej, po którym zostały rzeźbione w kamieniu głowy i technologia przetwarzania ziaren drzewa kakaowego na aromatyczny napój.

Przez dwa tysiące lat czekoladą rozkoszowali się wyłącznie Aztekowie i Majowie. Napój uznano za dar bogów, a nasiona kakaowca były walutą miejscowych plemion. Pierwszy kontakt Europejczyków z czekoladą był kompletną porażką. Marynarze Kolumba zrabowany ładunek nasion wrzucili do morza. Fatalnego błędu nie powtórzył francuski król Ludwik XIV. Zatrudnił specjalistów od parzenia kawy i czekolady. Jeśli nawet nie kiwnąłby później palcem, to tylko za ów wizjonerski czyn należy mu się tytuł Króla Słońce. Paryska moda szybko podbiła Europę, a później świat. Zyskowne plantacje kakaowca wyrosły w całych tropikach.

Twarda tabliczka, która jest dziś najpopularniejszą postacią czekolady liczy sobie zaledwie 165 lat.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie