Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Plantacje kakaowca

Grzegorz Tabasz
Dziś będzie o rozkoszach świątecznego stołu, czyli czekoladzie. Jej odkrycie zawdzięczamy Olmekom. Tajemniczy lud Ameryki Środkowej, po którym zostały rzeźbione w kamieniu głowy i technologia przetwarzania ziaren drzewa kakaowego na aromatyczny napój.

Przez dwa tysiące lat czekoladą rozkoszowali się wyłącznie Aztekowie i Majowie. Napój uznano za dar bogów, a nasiona kakaowca były walutą miejscowych plemion. Pierwszy kontakt Europejczyków z czekoladą był kompletną porażką. Marynarze Kolumba zrabowany ładunek nasion wrzucili do morza. Fatalnego błędu nie powtórzył francuski król Ludwik XIV. Zatrudnił specjalistów od parzenia kawy i czekolady. Jeśli nawet nie kiwnąłby później palcem, to tylko za ów wizjonerski czyn należy mu się tytuł Króla Słońce. Paryska moda szybko podbiła Europę, a później świat. Zyskowne plantacje kakaowca wyrosły w całych tropikach.

Twarda tabliczka, która jest dziś najpopularniejszą postacią czekolady liczy sobie zaledwie 165 lat.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski