Przez dwa tysiące lat czekoladą rozkoszowali się wyłącznie Aztekowie i Majowie. Napój uznano za dar bogów, a nasiona kakaowca były walutą miejscowych plemion. Pierwszy kontakt Europejczyków z czekoladą był kompletną porażką. Marynarze Kolumba zrabowany ładunek nasion wrzucili do morza. Fatalnego błędu nie powtórzył francuski król Ludwik XIV. Zatrudnił specjalistów od parzenia kawy i czekolady. Jeśli nawet nie kiwnąłby później palcem, to tylko za ów wizjonerski czyn należy mu się tytuł Króla Słońce. Paryska moda szybko podbiła Europę, a później świat. Zyskowne plantacje kakaowca wyrosły w całych tropikach.
Twarda tabliczka, która jest dziś najpopularniejszą postacią czekolady liczy sobie zaledwie 165 lat.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?