Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. Miód malina, czyli polsko-włoski smak

Katarzyna Kachel
Fot. Tomasz Ho£Od / Polskapresse
W pierwszym etapie to Państwo zgłaszacie restauracje, w których lubicie jeść i które polecilibyście innym. Jeśli uda się Wam uzasadnić wybór w przekonujący sposób, możecie dołączyć do kapituły. Naszymi partnerami są Stary Kleparz oraz Unia Marketing&PR.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Łodygę ma nagą, za to prostą i lekko żebrowaną. Kwiaty drobne, żółtawe, a bulwę białą i otwartą na kulinarne fantazje. Ma też fenkuł sporo olejku o anyżowym smaku, który świetnie wzbogaca zupy.

Smaki Krakowa 2015: plebiscyt Dziennika Polskiego! [CZYTAJ WIĘCEJ]

To najlepszy czas, by go wykorzystać, bo sezon na fenkuł czy, jak kto woli, koper włoski, jest bardzo krótki i trwa od sierpnia do października. Przygotować zaś można warzywo na rozmaite sposoby. Zależy to od odwagi, inwencji i kreatywności. Fenkuł jest na tyle elastyczny, że dobrze mu służy zarówno duszenie, pieczenie, jak i grillowanie. W restauracji Miód Malina przy ul. Grodzkiej delikatnie go opiekają i serwują z grillowanym łososiem i bobem. Warto spróbować.

Komu jednak słodkawy fenkuł nie w smak, może zamienić go na wyraziste, pikantne lekko gorzkawe kapary, z których szef kuchni wymyślił sos przyrządzić. Łączy go z delikatnym, jędrnym i soczystym sandaczem, który umościł się na liściach szpinaku. "Prawdziwą pychotką jest dla mnie rumiana kaczka, natarta porządnie majerankiem, którą na talerzu wspierają pieczone jabłka i żurawina. Jest krucha i soczysta.

Warto dla niej grzeszyć" - przekonuje pan Artur, który wie, co poleca, bo wiernym jest fanem tego ptaszyska i z niejednej restauracyjnej kuchni go próbował. Do naszego plebiscytu zgłosił lokal przy Grodzkiej (serwujący dania polskie i włoskie) także ze względu na obwarzanka, przekładanego dziczyzną. "Prawdziwy galicyjski smak" - przekonuje.
Czekamy na Państwa ulubione miejsca. Macie czas do 31 sierpnia. Restauracje możecie zgłaszać w 9 kategoriach: kuchnie polska, żydowska i blisko-wschodnia, włoska, francuska i inna śródziemnomorska, azjatycka, obu Ameryk, wegetariańska, autorska, "szybka pycha".

Propozycje i zgłoszenia można wysyłać na adres e-mailowy: [email protected] poprzez formularz ze strony www.dziennikpolski24.pl. Zgłoszenia listowne trzeba wysłać na adres: al. Pokoju 3, 31-548 Kraków, z dopiskiem "Smaki Krakowa 2015".

Restauracje możecie zgłaszać w 9 kategoriach:

W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2015 zasiadają:

Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni 3 edycji programu MasterChef, autorka bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego,
Czytelnik, który przesłał najciekawsze uzasadnienie kandydatury.

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. Miód malina, czyli polsko-włoski smak - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski