Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Plebiscyt Smaki Krakowa. Nolio - stolica neapolitańskiej pizzy

Katarzyna Kachel
Nie jest łatwo ją robić, bo to produkt regionalny, zastrzeżony przez Komisję Europejską. Trzeba do tego techniki, smaku i serca. Szef Kuchni Nolio widać je ma. Bo to miejsce, w którym na serwowanie gościom neapolitańskiej pizzy mają certyfikat.

Zobacz także: Smaki Krakowa 2016. Wybieramy najlepsze restauracje w mieście! [PLEBISCYT]

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego pakietu archiwalnych albumów "Smaki Krakowa 2015" oraz "Smaki Krakowa 2014":

Wyrasta powoli, przez osiem godzin. W specjalnie przystosowanym miejscu, przyrządzone wedle receptury, która ma kilkaset lat. Ciasto to serce pizzy napoletana. Rozciąga się je i formuje ręcznie i trzeba niezłej ekwilibrystyki, by zrobić to idealnie. Do pieca trafia zaledwie na 60-90 sekund.

Specjalnego, wykonanego z cegieł, a przywiezionego na ulicę Krakowską prosto z Neapolu. Z zakładu rzemieślnika Stefano Ferrary. - Trzeba lepszej rekomendacji, by tam iść ją zjeść? - pyta Marek, który zgłosił restaurację Nolio do naszego plebiscytu. - Pachnie włoskim wiatrem, chlebem i wspomnieniami. Brzegi ma złote, smakuje pomidorami dojrzewającymi pod niebem Italii.

Jeśli macie swoje ulubione restauracje, spieszcie się, termin zgłaszania mija jutro. Przypominamy, że kandydatem w plebiscycie może być restauracja ciesząca się dobrą opinią, o wysokiej jakości usług, miłej atmosferze, dobrej obsłudze i ciekawym wystroju wnętrz.

Restauracje możecie zgłaszać w 5 kategoriach:

Lokale można zgłaszać od 19 sierpnia od godz. 9 do 6 września do godz. 14.59.59. Prawidłowe zgłoszenie powinno zawierać: nazwę i adres polecanej restauracji, kategorię, a także uzasadnienie swojego wyboru. Można to zrobić za pomocą powyższych formularzy, dotyczących konkretnych kategorii, bądź drogą mailową, wysyłając wiadomość na adres e-mail: [email protected]. Zgłoszenia można dostarczyć także listownie na adres: Dziennik Polski, al. Pokoju 3, 31-548 Kraków z dopiskiem SMAKI KRAKOWA.

Na podstawie zgłoszeń Czytelników i Internautów, Kapituła Plebiscytu dokona nominacji do drugiego etapu konkursu- głosowania.

W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2016 zasiadają:

Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni trzeciej edycji programu MasterChef, autorka książek kulinarnych i bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego. [/b]

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski