Dożynki powiatu limanowskiego
Na dobrzańskich dożynkach, przygotowanych przez Starostwo Powiatowe w Limanowej i Zarząd Gminy Dobra, bawiło się kilka tysięcy osób z całej Limanowszczyzny. Przyjazdu na to święto nie odmówili sobie m.in. wicewojewoda małopolski Tadeusz Parchański, wicewójt gminy Mszana Dolna Tadeusz Patalita, władze Starostwa Powiatowego w Limanowej na czele ze starostą Władysławem Biedą.
- Dożynki to ukoronowanie rolniczego trudu - powiedział wójt Dobrej Stanisław Olesiak. - Przynieśliście tutaj zebrane plony, by poszczycić się dorodnym ziarnem i pokazać po raz kolejny, że praca rolników jest istotnym warunkiem zapewnienia bytu mieszkańców ziemi limanowskiej. Przyszedł zatem czas na podziękowanie wszystkim rolnikom.
Do wieczora na estradzie w amfiteatrze występowały ludowe zespoły regionalne: "Jurkowianie", kapela z Podłopienia oraz kapela działająca przy Kole Gospodyń Wiejskich nr 2 w Dobrej. Koncert dała też miejscowa orkiestra dęta OSP. Jak przystało na dożynkowe święto, odbył się konkurs wieńców dożynkowych. W kategorii tradycyjnych wieńców dożynkowych zwyciężyła gmina Tymbark. Ich upleciony ze zboża wytwór będzie reprezentował powiat limanowski na dożynkach wojewódzkich. W grupie wieńców innych konkursowa komisja przyznała trzy równorzędne pierwsze miejsca i stosowne nagrody gminom: Kamienica, Jodłownik i Limanowa.
Niezwykle widowiskowy był obrzęd "Ograbek" w wykonaniu zespołu "Jurkowianie" i konkurs ubijania masła, zorganizowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Limanowej. Dla wszystkich uczestników nagrodą były komplety naczyń kuchennych.
Żaden chyba uczestnik nie wyszedł też z dobrzańskiego parku głodny i spragniony. Stoiska uginały się od swojskich, regionalnych potraw. Smakowitości przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich: dwa z Dobrej, Gruszowca, Porąbki, Stróży, Jurkowa, Skrzydlnej i Przenoszy. Pachniały m.in.: kapusta zasmażana z grochem jaśkiem i mięsem, zapiekanka jarzynowa z żeberkami, królik w potrawce, prosię pieczone, gołąbki z mięsem baranim i sosem grzybowym. Do spróbowania zachęcały kołacze z serem oraz czarnuszką, wiejski chleb.
Imprezie, jak zawsze, towarzyszyły wystawy rękodzieła ludowego, produktów rolno-spożywczych, maszyn rolniczych, kwiatów i krzewów ozdobnych.
Tekst i fot. (MIGA)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?