"Plon niesiemy, plon" w Dobrej

Redakcja
Wspaniały, dożynkowy korowód przeszedł w Dobrej z kościoła pod wezw. Matki Boskiej Szkaplerznej do Starego Parku w centrum gminy. W barwnym tłumie wyraźnie odznaczały się ustrojone, wyplecione z tegorocznego zboża wieńce, będące symbolem trudu rolniczej pracy. Okazją ku tej paradzie były pierwsze dożynki powiatu limanowskiego w Dobrej. Honory dożynkowych gospodarzy pełnili starościna - Małgorzata Oleksy oraz Jan Zając.

Dożynki powiatu limanowskiego

 Na dobrzańskich dożynkach, przygotowanych przez Starostwo Powiatowe w Limanowej i Zarząd Gminy Dobra, bawiło się kilka tysięcy osób z całej Limanowszczyzny. Przyjazdu na to święto nie odmówili sobie m.in. wicewojewoda małopolski Tadeusz Parchański, wicewójt gminy Mszana Dolna Tadeusz Patalita, władze Starostwa Powiatowego w Limanowej na czele ze starostą Władysławem Biedą.
 - Dożynki to ukoronowanie rolniczego trudu - powiedział wójt Dobrej Stanisław Olesiak. - Przynieśliście tutaj zebrane plony, by poszczycić się dorodnym ziarnem i pokazać po raz kolejny, że praca rolników jest istotnym warunkiem zapewnienia bytu mieszkańców ziemi limanowskiej. Przyszedł zatem czas na podziękowanie wszystkim rolnikom.
 Do wieczora na estradzie w amfiteatrze występowały ludowe zespoły regionalne: "Jurkowianie", kapela z Podłopienia oraz kapela działająca przy Kole Gospodyń Wiejskich nr 2 w Dobrej. Koncert dała też miejscowa orkiestra dęta OSP. Jak przystało na dożynkowe święto, odbył się konkurs wieńców dożynkowych. W kategorii tradycyjnych wieńców dożynkowych zwyciężyła gmina Tymbark. Ich upleciony ze zboża wytwór będzie reprezentował powiat limanowski na dożynkach wojewódzkich. W grupie wieńców innych konkursowa komisja przyznała trzy równorzędne pierwsze miejsca i stosowne nagrody gminom: Kamienica, Jodłownik i Limanowa.
 Niezwykle widowiskowy był obrzęd "Ograbek" w wykonaniu zespołu "Jurkowianie" i konkurs ubijania masła, zorganizowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Limanowej. Dla wszystkich uczestników nagrodą były komplety naczyń kuchennych.
 Żaden chyba uczestnik nie wyszedł też z dobrzańskiego parku głodny i spragniony. Stoiska uginały się od swojskich, regionalnych potraw. Smakowitości przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich: dwa z Dobrej, Gruszowca, Porąbki, Stróży, Jurkowa, Skrzydlnej i Przenoszy. Pachniały m.in.: kapusta zasmażana z grochem jaśkiem i mięsem, zapiekanka jarzynowa z żeberkami, królik w potrawce, prosię pieczone, gołąbki z mięsem baranim i sosem grzybowym. Do spróbowania zachęcały kołacze z serem oraz czarnuszką, wiejski chleb.
 Imprezie, jak zawsze, towarzyszyły wystawy rękodzieła ludowego, produktów rolno-spożywczych, maszyn rolniczych, kwiatów i krzewów ozdobnych.

Tekst i fot. (MIGA)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie