Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Po owocach je poznacie

SN
Czy istnieje jakiś organ naszego ciała, któremu nie służyłyby owoce i warzywa? Coraz trudniej będzie znaleźć pozytywną odpowiedź na to pytanie. Naukowcy poinformowali właśnie o tym, że regularne spożywanie jabłek czy pomidorów wpływa wyjątkowo korzystnie na pracę kolejnego narządu - płuc.

Zdrowe płuca dzięki pomidorom i jabłkom

 Do takiego wniosku doszła Carol Trenga, profesor medycyny z University of Washington w Seattle (USA), która wraz z zespołem dokonała przeglądu światowej literatury naukowej poświęconej temu tematowi. Analizą objęto kilkadziesiąt najważniejszych publikacji, jakie ukazały się w fachowej prasie w ciągu ostatnich 10 lat. Efekt tej żmudnej pracy przedstawiono podczas niedawnej konferencji pulmonologicznej w San Francisco.
 - Zebraliśmy wiele dowodów na to, że dieta bogata w owoce i warzywa ma na płuca zbawienny wpływ. Po pierwsze, chroni przed wieloma chorobami. Po drugie, łagodzi objawy rozmaitych dolegliwości u tych osób, które już mają kłopoty zdrowotne związane z tym narządem - poinformowała Trenga.
 Jeśli chodzi o profilaktykę chorób płuc u dzieci i dorosłych, to największe znaczenie mają - zdaniem amerykańskiej uczonej - te owoce, które zawierają znaczną ilość witaminy C. Ich konsumpcją powinni być szczególnie zainteresowani palacze, gdyż dzięki temu mogą uniknąć przewlekłego zapalenia układu oddechowego. Końcowym stadium tej groźnej choroby jest rozedma płuc, na którą jak dotąd nie wymyślono skutecznego lekarstwa.
 Innymi dolegliwościami, przed którymi może nas zabezpieczyć codzienna porcja warzyw lub owoców, są zapalenie oskrzeli oraz odma - sugerują wyniki badań, które w San Francisco przedstawili lekarze z Uniwersytetu w Southampton w Wielkiej Brytanii. Zdaniem Louise Watson, która kierowała projektem, codzienne zjadanie połówki jabłka pozwala zmniejszyć ryzyko tych schorzeń o 50 procent. Równie skutecznym środkiem zapobiegawczym są, według niej, pomidory.
 Wysoką wartość zdrowotną tego ostatniego warzywa potwierdzili również badacze z innej brytyjskiej uczelni - Uniwersytetu w Nottingham, którzy przeprowadzili testy z udziałem ok. 2600 osób ze zdiagnozowaną astmą lub nieżytem oskrzeli. Pokazały one, że symptomy choroby słabną, jeśli pacjent spożywa co najmniej pięć jabłek lub trzy pomidory w tygodniu. - Podobna kuracja pomaga również ludziom cierpiącym na przewlekłą chrypkę i inne schorzenia krtani - dodaje główna autorka badań, Sarah Lewis.
 Zdaniem uczestników konferencji w San Francisco, konsumpcja owoców powinna być zalecana przez lekarzy jako terapia wspomagająca leczenie wielu chorób płucnych. Witaminę C w naturalnej postaci powinno się spożywać dwa razy dziennie w dawkach wynoszących ok. 250-500 mg.
 - Są to porcje bezpieczne dla zdrowia i wpływające korzystnie nie tylko na pracę płuc, ale także na czynności serca i całego układu krążenia - podkreśla prof. Trenga.
(SN)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski