Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poczęstowali pacjentów witaminami w jabłkach

Paulina Marcinek-Kozioł
Paulina Marcinek-Kozioł
archiwum szpitala
Kilkuset pacjentów otrzymało wczoraj jabłka od pracowników szpitala św. Łukasza w Tarnowie w ramach akcji „Częstuj się na zdrowie”.

Akcja rozpoczęła się tuż po godzinie 10 tuż obok wejścia do szpitala. Po jabłka od razu ustawiła się długa kolejka chętnych.

- Chcieliśmy zachęcić pacjentów, by nie zapominali o zdrowym odżywianiu się, zwłaszcza zimą, kiedy jesteśmy bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje - podkreśla Damian Mika, rzecznik prasowy Szpitala Wojewódzkiego im. św. Łukasza w Tarnowie.

Oprócz jabłek na pacjentów czekały ulotki informacyjne, które zachęcały do korzystania z badań profilaktycznych wykrywających nowotwory.

„Częstuj się na zdrowie” była już kolejną akcją organizowaną przez szpital. Tym razem w ramach Światowego Dnia Chorego. W sobotę i niedzielę w szpitalnej kaplicy odprawiano z tej okazji mszę św. w intencji pacjentów.

Tydzień temu w placówce można było skorzystać z darmowych badaniach onkologicznych, do których zgłosiło się sto osób.

- Mogły one skonsultować się ze specjalistą oraz wziąć udział w kursie samobadania piersi na fantomach - mówi Mika.

W marcu szpital planuje przeprowadzenie bezpłatnych badań krwi w kierunku wykrywania choroby nerek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Poczęstowali pacjentów witaminami w jabłkach - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski