Pogotowie kulinarne

Redakcja
Koniak podajemy jako aperitif lub do deseru i czarnej kawy. Jego temperatura powinna wynosić ok. 16 stopni. •• Wino białe wytrawne znakomicie komponuje się z serami, szynką, cielęciną, drobiem i rybami, nie powinno przekraczać temperatury 12 stopni. •• Wino białe półwytrawne podajemy do pasztetów, podrobów, makaronów •• Wino czerwone wytrawne lub półwytrawne dobrze komponuje się z wędlinami, wieprzowiną, baraniną, dziczyzną i pieczonym drobiem. Najlepiej smakuje w temperaturze od 15 do 18 stopni. •• Wina deserowe słodkie i półsłodkie, oraz miody pitne podaje się do ciast i deserów. Ich optymalna temperatura nie powinna przekraczać 16 stopni. •• Wina musujące słodkie i wermuty podaje się bardziej schłodzone - 6 do 8 stopni. Temperaturę wina obniżamy przez wstawienie butelki do naczynia z lodem.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie