Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pogotowie kulinarne

Redakcja
\* Grzyby uprawne znajdujące się w sprzedaży są zwykle wstępnie oczyszczone, wystarczy je przetrzeć wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Grzyby leśne, po posortowaniu, czyścimy na sucho szczoteczką lub ręcznikiem papierowym ze względu na to, że bardzo szybko chłoną wodę. Jeśli jednak musimy je umyć, należy zrobić to szybko, pod bieżącą wodą.

Żeby grzyby były smaczne

\ Grzyby kroimy tuż przed rozpoczęciem przygotowania potrawy
\
Smażenie grzybów rozpoczynamy na dużym ogniu, zmniejszamy go wtedy, gdy owocniki puszczą wodę.
\ Grzyby, bez względu na rodzaj, solimy zawsze pod koniec smażenia.
\
Do potraw grzybowych możemy dodać cebulę, natkę pietruszki, majeranek, curry, paprykę, gałkę muszkatołową, lubczyk, seler, imbir lub soję, a także zioła: szałwię, rozmaryn i tymianek.
\ Grzyby suszone przed przyrządzeniem potrawy należy umyć i namoczyć, najlepiej na całą noc, wodę z moczenia grzybów przecedzamy i wykorzystujemy jako bazę do zupy lub sosu. Jeśli grzyby suszone wrzucimy do wrzątku bezpośrednio - stwardnieją.
\
Grzyby mrożone dodajemy do potraw bezpośrednio, bez ich uprzedniego rozmrażania.
\* Grzybów nie spożywamy na surowo, wyjątek stanowią pieczarki, ale tylko młode i bardzo świeże.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski