Żeby grzyby były smaczne
\ Grzyby kroimy tuż przed rozpoczęciem przygotowania potrawy
\ Smażenie grzybów rozpoczynamy na dużym ogniu, zmniejszamy go wtedy, gdy owocniki puszczą wodę.
\ Grzyby, bez względu na rodzaj, solimy zawsze pod koniec smażenia.
\ Do potraw grzybowych możemy dodać cebulę, natkę pietruszki, majeranek, curry, paprykę, gałkę muszkatołową, lubczyk, seler, imbir lub soję, a także zioła: szałwię, rozmaryn i tymianek.
\ Grzyby suszone przed przyrządzeniem potrawy należy umyć i namoczyć, najlepiej na całą noc, wodę z moczenia grzybów przecedzamy i wykorzystujemy jako bazę do zupy lub sosu. Jeśli grzyby suszone wrzucimy do wrzątku bezpośrednio - stwardnieją.
\ Grzyby mrożone dodajemy do potraw bezpośrednio, bez ich uprzedniego rozmrażania.
\* Grzybów nie spożywamy na surowo, wyjątek stanowią pieczarki, ale tylko młode i bardzo świeże.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?