Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pojedynek młodych kuchmistrzów…

WR
Laureaci tego konkursu już zbierali laury w ogólnopolskiej edycji. A rywalizacja to nie byle jaka, bo o podniebienia smakoszy oceniających ich kulinarne umiejętności. Dwunastu najlepszych spośród pięćdziesięciu uczniów klas małej gastronomii Zespołu Szkół Zawodowych w Niepołomicach walczyło wczoraj w konkursie "Sprawny w zawodzie - bezpieczny w pracy".

W Niepołomicach

Najwyżej oceniono schab z surówką z selera oraz wielkanocne jaja faszerowane przyrządzone przez Wojtka Bożka i Krzysztofa Gruszeckiego. I to Wojtek Bożek oraz Maciej Lebiest (z innego zespołu) zostali wytypowani do drugiego etapu konkursu. Dania do ugotowania uczestnicy (6 dwuosobowych zespołów) wylosowali tuż przed turniejem. Musieli więc udowodnić, że nie tylko smacznie je przyrządzą, ale że wykonają wszystko zgodnie ze sztuką kulinarną, a więc także np. w odpowiedniej kolejności i przestrzegając bezpieczeństwa i higieny. Przed poddaniem konkursowych dań ocenie komisji smakoszy musieli jeszcze o przygotowaniu potraw opowiedzieć jurorom. - To piąta edycja tego konkursu i po raz piąty organizujemy go w restauracji Rynek 14 w Niepołomicach dzięki uprzejmości właściciela Pawła Wojasa. Zasiada on także w jury - mówi komendantka niepołomickiego OHP 6-2 Zuzanna Polańska. Dzięki hufcowi uczniowie ZSZ mają zapewnioną praktyczną naukę zawodu. - Uczestnicy tej części konkursu najpierw musieli wygrać eliminacje teoretyczne, czyli jak najlepiej napisać test sprawdzający m.in. ich wiedzę z technologii gastronomicznej - wyjaśnia nauczycielka z ZSZ w Niepołomicach i jedna z jurorek Anna Glińska. Nagrody dla zespołów ufundowali: Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Nowym Sączu (trzy pierwsze miejsca) oraz UMiG Niepołomicach (pozostałe).
II miejsce: Wit Wojas i Mateusz Rybski za rosół z pierożkami nadziewanymi mięsem i pstrąga wg własnego pomysłu z surówką z kiszonej kapusty; III miejsce: Mateusz Lebiest i Jarosław Jazgar za kurczaka wg własnego pomysłu i galaretkę fantazyjną z jabłkami i orzechami. Kolejne miejsca: Damian Panczyk i Kamil Dubiel, Grzegorz Szmata i Mateusz Marchewka oraz Gabriela Brocha i Piotr Sułkowski. Trzy lata temu Paweł Antończyk oraz Krzysztof Cholewa zajęli pierwsze miejsce w finale ogólnopolskim tego konkursu.
Tekst i fot.: (WR)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski