Obiad czwartkowy
50 dag niedużych ziemniaków
3-4 duże ząbki czosnku
sól, świeżo mielony pieprz
tymianek, ostra czerwona papryka, chilli w płatkach
kilka łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Ziemniaki umyć dokładnie i ugotować w mundurkach. Następnie pokroić wzdłuż w "szóstki" lub "ósemki".
Mięso umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim mięso. Posypać świeżo mielonym pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Odstawić na około godzinę do lodówki. Następnie pokroić w paseczki, posolić i usmażyć na oliwie z oliwek. Na koniec smażenia dodać dość dużą szczyptę tymianku. Mięso przełożyć na talerzyk. Ziemniaki podsmażyć na złoty kolor na odrobinie oliwy, oprószyć ostrą papryką i płatkami chilli. Na koniec wszystkie składniki połączyć razem na jednej patelni i w razie potrzeby doprawić do smaku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?