MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Polędwiczki po węgiersku

Redakcja
50 dag polędwiczek wieprzowych

Obiad czwartkowy

50 dag niedużych ziemniaków
3-4 duże ząbki czosnku
sól, świeżo mielony pieprz
tymianek, ostra czerwona papryka, chilli w płatkach
kilka łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Ziemniaki umyć dokładnie i ugotować w mundurkach. Następnie pokroić wzdłuż w "szóstki" lub "ósemki".
Mięso umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim mięso. Posypać świeżo mielonym pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Odstawić na około godzinę do lodówki. Następnie pokroić w paseczki, posolić i usmażyć na oliwie z oliwek. Na koniec smażenia dodać dość dużą szczyptę tymianku. Mięso przełożyć na talerzyk. Ziemniaki podsmażyć na złoty kolor na odrobinie oliwy, oprószyć ostrą papryką i płatkami chilli. Na koniec wszystkie składniki połączyć razem na jednej patelni i w razie potrzeby doprawić do smaku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski