Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polskie SUPERFOODS. Superżywność to nie tylko chia, jagody goji czy spirulina. Lokalne produkty o cudownych właściwościach [LISTA] 11.03

Karina Czernik
Karina Czernik
Superfoods, czyli tak zwana superżywność to produkty naturalne, nieprzetworzone, charakteryzujące się wyjątkowo korzystnym działaniem na organizm. Wśród nich prym wiodą nasiona chia, jagody goji czy spirulina. Zapominamy jednak, że nasze sezonowe przysmaki, dostępne na lokalnych targowiskach, takie jak dynia, jarmuż czy kiszonki to doskonałe, polskie superfoods. Przedstawiamy listę polskich produktów, które pod względem swoich drogocennych właściwości zdrowotnych nie mają sobie równych!

Chia, spirulina, jagody goji - superfoods, czyli panacea na wszystko

Są to produkty roślinne, które były stosowane od wieków w różnych zakątkach świata jako panacea na dolegliwości chorobowe oraz jako podstawa lub składnik jadłospisów tamtejszych plemion. Charakteryzuje je duża zawartość składników odżywczych w małej masie produktu lub duża koncentracja takich składników, których w naszym pożywieniu często brakuje, np. kwasów tłuszczowych omega-3. - czytamy w raporcie z badania przeprowadzonego przez Uniwersytet Medyczny im Piastów Śląskich we Wrocławiu (Katarzyna Ekiert, Marta Dochniak), "Superfoods - idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?" - Superfoods to nie tylko produkty zagraniczne. Wśród naszych rodzimych produktów również znajdziemy takie, które są bogactwem składników mineralnych i z powodzeniem możemy dodawać je do pożywienia.

Wśród najpopularniejszych superfoods wymienia się:

  • jagody chia,
  • jagody goji,
  • spirulinę,
  • jagody acai,
  • korzeń maca,
  • cynamon.

Superfoods - faktyczne zestawienie "najlepszych z najlepszych" czy chwyt marketingowy?

Im mocniej pojęcie "superżywności" było eksploatowane w kontekście faktycznych drogocennych właściwości głównie egzotycznych produktów, tym częściej było wykorzystywane przez marketingowców i przemysł spożywczy tak, by ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów.

Możliwe nadużywanie pojęcia "superfoods" przez marketing ograniczać ma wprowadzony w 2007 roku przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zakaz wprowadzania do obrotu produktów oznaczonych jako "superfood", jeśli nie posiadają one oświadczenia medycznego popartego wiarygodnymi badaniami naukowymi.

Polskie superfoods - lokalne produkty na wagę złota

  • aronia to świetny zamiennik jagód acai,
  • niedoceniany rokitnik może równać się jagodom goji,
  • siemię lniane to polskie nasiona chia,
  • kiszona kapusta wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Przejdź do galerii i poznaj lepiej właściwości polskich superfoods! Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski