Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomidor na koniec lata

Dominika Wójciak
U schyłku lata każdemu pomidoroholikowi powinna włączyć się czerwona lampka. Z końcem września nieubłagalnie nadejdzie pomidorowa posucha, warzywa będą stawać się coraz mniej słodkie, mniej pachnące, za to coraz bardziej „plastikowe”.

Najlepszym orężem będą w tym starciu pomidorowe przetwory, na których przygotowanie warto zaplanować dwa weekendy z rzędu. Opłaci się. A dziś, póki jeszcze sezon trwa, polecam oto ten przepis:

Faszerowane pomidory

Składniki: 8 pomidorów malinowych, 2 małe cukinie (ok. 500 g), biała cebula, 1 czerwona papryczka chili (lub mniej, jeśli lubisz mniej pikantne dania), 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania pomidorów, 1 duży ząbek czosnku (lub więcej, jeśli lubisz), 1 laska cynamonu, 2 kapsułki kardamonu, 2/3 szklanki ryżu basmanti (125 g), 1/3 szklanki ziaren słonecznika, 1 garść rodzynek (ok. 50 g), 100 ml białego wytrawnego wina, 200-400 ml wody, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie: Pomidory umyj i zetnij końcówki na grubość ok. 2 cm. Wydrąż miąższ każdego pomidora łyżką i przełóż go do jednej miski. Wydrążone pomidory oprósz solą i pieprzem od środka i ułóż na kratce, przeciętą stroną do dołu, by ściekł z nich nadmiar soku. Sok wypij lub dolej do ryżu zamiast wody. Odcięte części pomidora (tzw. czapki) zachowaj.

Teraz farsz. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż na sito, posól i odstaw, by cukinia puściła sok. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Papryczkę umyj, przekrój na poł i usuń pestki, posiekaj drobno. Do garnka wlej oliwę i od razu, na zimy tłuszcz wrzuć cebulę z papryczką. Posól warzywa i smaż wolno 5 minut, aż cebula zmięknie.

Wtedy dodaj starty na tarce o drobnych oczkach czosnek, całą laskę cynamonu, lekko rozgnieciony w moździerzu kardamon i smaż 2-3 minuty. Dodaj ryż, słonecznik i rodzynki i smaż razem kolejne 2 minuty. Wlej wino i zwiększ ogień. Zamieszaj i zaczekaj, aż wino niemal całkiem odparuje.

Wtedy dodaj miąższ wydrążony z pomidorów oraz ½ szklanki wody. Posól, popieprz i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie ugotowany. W razie potrzeby dolej więcej wody, ale uważaj z jej dolewaniem, by nie rozgotować ryżu. Pamiętaj także, że farsz ma być dosyć suchy, bo po dodaniu cukinii nabierze soczystości.

Cukinię odciśnij mocno z nadmiaru soku. Do ugotowanego ryżu dodaj cukinię i rodzynki, wymieszaj i wyłącz palnik. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C (180 st. C termoobieg). Płytką blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż wydrążone pomidory jeden obok drugiego i wypełnij je farszem. Zamknij nafaszerowane pomidory odciętymi czapkami i posmaruj je cieniutko oliwą. Zapiekaj 30-35 minut. Podawaj od razu gorące albo w temperaturze pokojowej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pomidor na koniec lata - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski