Krem z pieczonych pomidorów z bazyliowymi lanymi kluskami
Składniki na 4 osoby: 1,5 - 2 kg dojrzałych pomidorów, 1 łyżka jasnego cukru trzcinowego lub miodu, 6 gałązek świeżego tymianku, 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin + oliwa do podania, 1 duża cebula, 2-4 ząbków czosnku, 1 średnia marchewka (ok. 100 g), 750 ml wody, garść listków bazylii do podania, sól, świeżo mielony czarny pieprz
Kluski: · 2 garści listków bazylii, 1 jajko, ½ łyżeczki soli, 6 - 8 łyżek mąki orkiszowej
Piekarnik rozgrzej do 190°C ( góra i dół). Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Umieść w głębokiej blasze lub naczyniu do zapiekania, posól, popieprz, posyp cukrem i listkami tymianku. Skrop 2 łyżkami oliwy i wstaw do piekarnika na około godzinę. Pomidory powinny w tym czasie zmięknąć i miejscami lekko się przyrumienić. Jeśli tak się nie stało, piecz je jeszcze 15 minut dłużej i w tym czasie podkręć temperaturę o 20°C w górę. Kiedy pomidory się pieką przygotuj bazę do zupy. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na pozostałej oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Wrzuć warzywa na zimną oliwę, posól i zacznij powoli podgrzewać. Dzięki temu się nie przypalą, a ładnie skarmelizują. Kiedy będą niemal przezroczyste i nabiorą lekko złotej barwy dodaj marchewkę. Smaż warzywa na wolnym ogniu około 5 minut.
Z upieczonych pomidorów zdejmij skórkę, będzie bardzo łatwo odchodzić. Wrzuć upieczone warzywa do garnka z smażonymi warzywami razem ze wszystkimi sokami z pieczenia, które pozostały na blasze. Dolej 750 ml wody i zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj razem 15 - 20 minut. Wtedy zmiksuj zupę na gęsty krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W zależności od rodzaju pomidorów użytych do zupy możesz dodać z nieco balsamico albo szczyptę cukru tak, by uzyskać idealny balans między smakami słonym, kwaśnym i słodkim. Zupę podawaj gorącą skropioną oliwą z listkami bazylii. Jeśli masz ochotę możesz dołożyć łyżkę gęstej ukwaszonej śmietanki albo serka ricotta. Zupa smakuje też wybornie z grzankami natartymi czosnkiem.
Kluski: Bazylię zmiksuj z jajkiem na jednolitą pastę. Przelej ją do miski i dodaj sól oraz tyle mąki by powstało ciasto konsystencją przypominające gęstą, kwaśną śmietanę. Gotuj kluski w osolonym wrzątku, kładąc je łyżką na wrzątek. Odcedź łyżką cedzakową i przełóż do miseczek. Zalej zupą i podawaj z listkami bazylii.
Follow https://twitter.com/dziennipolskiDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?