Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na kolację w śródziemnomorskim klimacie – krewetki na aromatycznych pieczonych warzywach [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Krewetki na aromatycznych pieczonych warzywach to pomysł na romantyczną kolację we dwoje w śródziemnomorskim klimacie. Zobacz przepis.
Krewetki na aromatycznych pieczonych warzywach to pomysł na romantyczną kolację we dwoje w śródziemnomorskim klimacie. Zobacz przepis. Fot. Aleksander Zachuta
Pomysł na romantyczną kolację w śródziemnomorskim klimacie? Wykwintną, a zarazem lekką? Zrób smażone krewetki na klarowanym maśle i białym winie podane na aromatycznych pieczonych warzywach z pieca. Wbrew pozorom to łatwe danie, które przygotujesz w pół godziny! Przepis poleca Aleksander Zachuta, Małopolski Ambasador Smaku.

Coraz cieplejsze dni sprawiają, że zaczynamy rozglądać się za wczasami. Zazwyczaj kuszą nas południowe kierunki tam gdzie pogoda pewna i wspaniałe talerze, pełne cudownych, aromatycznych warzyw lub owoców morza.
A co gdyby już teraz sprawić sobie radość i zjeść coś wakacyjnego? Wykwintnego, a zarazem prostego i lekkiego? Takie danie to chyba ideał!

Aleksander Zachuta, Małopolski Ambasador Smaku.
Aleksander Zachuta, Małopolski Ambasador Smaku. Fot. Andrzej Bnanaś

- Postarajmy się więc do niego zbliżyć. Proponuję smażone krewetki na klarowanym maśle i białym winie podane na aromatycznych pieczonych warzywach z pieca. Brzmi skomplikowanie i dostojnie, ale to danie jesteście w stanie zrobić od zera w pół godziny! - podpowiada Aleksander Zachuta, krakowski kucharz i Małopolski Ambasador Smaku.

Zobacz też. Kulinarny Kraków kontra reszta świata. Rozmowa z Aleksandrem Zachutą

Smażone krewetki na klarowanym maśle i białym winie podane na aromatycznych pieczonych warzywach z pieca [PRZEPIS]

Smażone krewetki z pieczonymi warzywami.
Smażone krewetki z pieczonymi warzywami. Fot. Aleksander Zachuta

Składniki na jedną porcję:

  • 5 mrożonych krewetek dużych i nie blanszowanych czyli nie pomarańczowych
  • łyżeczka masła
  • łyżka oliwy lub oleju rzepakowego czyli oliwy północy
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżka siekanej kolendry lub pietruszki
  • sól
  • pieprz (najlepiej z młynka)
  • oregano suszone
  • białe półwytrawne wino
  • garść kolorowej papryki pokrojonej w grube paski
  • garść cukinii pokrojonej w półksiężyce
  • pół garści cebuli pokrojonej w piórka
  • łyżeczka kaparów lub trzy owocniki kaparów

Wykonanie
Najpierw rozmrażamy w letniej wodzie krewetki i marynujemy: do oliwy lub oleju sypiemy szczyptę soli odrobinę pieprzu, rozgnieciony ząbek czosnku, siekaną kolendrę lub nać pietruszki. Mieszamy, wrzucamy krewetki, znów mieszamy i odstawiamy na kilka chwil do lodówki.
Warzywa myjemy, kroimy i układamy na papierze do pieczenia. Skrapiamy oliwą lub olejem, oprószamy oregano, solą i pieprzem, wyciskamy drugi ząbek czosnku. Wszystko dobrze mieszamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 175 stopni na 15 minut.
Gdy warzywa się pieką, wracamy do naszych krewetek. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy masło, zbieramy piankę jaka się wytworzy. Wrzucamy krewetki z całym sosem jaki nam powstał. Smażymy po minucie z każdej strony i dolewamy odrobinkę białego wina. Czekamy pół minuty aż wino lekko odparuje. Odstawiamy patelnię z ognia. Wyciągamy warzywa z pieca i wszystko - póki ciepłe - układamy na talerzu, ozdabiamy kaparami, polewamy powstałym sosem podczas pieczenia krewetek i…. gotowe.
Tym sposobem w kilkanaście minut przeniesiemy się na chwilkę w nadmorskie południowe klimaty.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na kolację w śródziemnomorskim klimacie – krewetki na aromatycznych pieczonych warzywach [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski