Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na lekki obiad: kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli [PRZEPIS]

mad
Kotleciki z dzikiego ryżu to pomysł na dietetyczny obiad.
Kotleciki z dzikiego ryżu to pomysł na dietetyczny obiad. Fot. materiały prasowe
Chrupiące kotleciki z ryżu dzikiego to doskonały sposób na lekki obiad lub wieczorną przekąskę. Chutney z pomidorów i czerwonej cebuli sprawi, że danie będzie niezwykle aromatyczne.

Dziki ryż - przepis. Ryż dziki charakteryzująca się długimi, cienkimi ziarenkami o zbożowo-orzechowym smaku, dlatego doskonale sprawdza się jako główny składnik lub dodatek do oryginalnych dań.

Składniki na kotleciki:

  • 2 saszetki dzikiego ryżu (np. Britta)
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 3 duże łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Składniki na chutney:

  • 250 g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 700 g pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 100 g cukru
  • 50 g octu z czerwonego wina
  • chili w proszku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją.
Do miski dodać wszystkie składniki na kotleciki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Z masy uformować kotleciki i piec przez 20 minut.
W międzyczasie wrzucić wszystkie składniki sosu na patelnie i smażyć na średnim ogniu aż będzie miał konsystencję dżemu.

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na lekki obiad: kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski