Pomysł na letni obiad. Zupa wiśniowa z polentą [PRZEPIS]

mad
Zupa-chłodnik z wiśni to pomysł na letni obiad. Zobacz przepis.
Zupa-chłodnik z wiśni to pomysł na letni obiad. Zobacz przepis. Fot. materiały prasowe
Chłodnik z wiśni? Jak najbardziej. To sycąca i dobra zupa – w sam raz na upały. Warto wykorzystać dostępność świeżych, dopiero zerwanych wiśni. To teraz są najsmaczniejsze i mają w sobie najwięcej witamin. Zobacz przepis.

Choć nazwa może brzmieć zagadkowo, danie jest proste w przygotowaniu i sycące, a składniki z pewnością masz już w swojej kuchni. Wiśniowa zupa podawana na zimno w letnie dni to nie tylko ciekawa alternatywa dla klasycznych propozycji obiadowych, ale również bardzo kusząca nowość dla wszystkich odkrywców ciekawych smaków.

Składniki (4 porcje)

  • 1 kg wiśni
  • 1 litr wody Mama i ja
  • 250 ml śmietany do zupy
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu (lub ilość według uznania)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo na polentę

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki wody Mama i Ja
  • szczypta soli

Wykonanie
1. Wiśnie wydryluj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj 10 minut.
2. Dopraw solą, słodzikiem, cynamonem i zagotuj, a potem zmiksuj, aby rozdrobnić owoce.
3. Dodaj śmietanę, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
4. Przelej wodę do garnka z grubym, nieprzywierającym dnem, a następnie zagotuj.
5. Dodaj sól oraz mąkę, cały czas energicznie mieszając.
6. Gotuj 3-4 minuty, stale mieszając (np. trzepaczką).
7. Niewielką foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej gorącą polentę. Odstaw do przestudzenia.
8. Chłodną polentę wyjmij z formy, pokrój w kostkę.
9. Zimną zupę podawaj z kostkami polenty.

Zobacz też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Pomysł na letni obiad. Zupa wiśniowa z polentą [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie