Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na lunch. Kolorowa sałatka z kaszy jaglanej z kurkumą, serem feta i warzywami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Zdrowa, sycąca sałatka z kaszą jaglaną. Zobacz przepis.
Zdrowa, sycąca sałatka z kaszą jaglaną. Zobacz przepis. Fot. Violetta Grzelka
Czas na sałatki. Wiosną mamy ochotę na lżejsze i kolorowe dania. Sałatka z kaszy jaglanej z kurkumą to pomysł na wyśmienity lunch do pracy lub lekką kolację. Zobaczcie przepis. Tak przygotowaną sałatka z kaszy jaglanej z kurkumą może być  podana samodzielnie lub jako dodatek do mięs, czy innych potraw. Można ją również zapakować do pudełka i zabrać do szkoły lub pracy.

Sałatka z kaszą? Dlaczego nie! Kasze to uniwersalny produkt, który można wykorzystać w każdym posiłku. Są niskoprzetworzone, nie zawierają konserwantów, barwników i innych dodatków, co sprawia, że posiłki z nimi są wyjątkowo zdrowe i odżywcze. A gdy połączymy kaszę ze zdrowymi warzywami – pyszny, pełnowartościowy posiłek gotowy!

Kolorowa sałatka z kaszy jaglanej z kurkumą, serem feta i warzywami [PRZEPIS]

Składniki dla 4-6 osób:

  • 3-4 filiżanki ugotowanej z kurkumą kaszy jaglanej
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 2-3 domowe ogórki kiszone
  • 1-2 garści prażonych pestek dyni, słonecznika i siemienia lnianego
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku do gotowania kaszy jaglanej
  • 2-3 łyżki sera feta
  • pęczek natki pietruszki do posypania

Składniki na zielony sos koperkowy:

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli, pieprzu, kurkumy, brązowego cukru
  • pęczek drobno posiekanego koperku

Wykonanie
Gotowanie kaszy jaglanej z kurkumą:
Aby pozbawić kaszę jaglaną goryczy, na drobnym sitku przelać kaszę wrzątkiem, odsączyć, wrzucić do garnka i zalać wrzącą wodą w proporcji 1:2, czyli jedną filiżankę (150 ml) kaszy zalać 2 filiżankami wrzątku. Posolić do smaku (ok. 1/2 łyżeczki soli) oraz dodać 1/4 łyżeczki kurkumy, łyżeczkę masła lub oliwy. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia i wolno gotować 15 minut, pod częściowym przykryciem. Następnie wyłączyć i albo użyć ugotowaną kaszę od razu, albo zostawić przykrytą na wyłączonej, cieplej płycie. Kasza dzięki kurkumie ma piękny kolor i jest łatwiej strawna.

Wykonanie sosu:
Z użyciem małego blendera lub ręcznie wymieszać wszystkie składniki sosu.

Wykonanie sałatki:
Pestki uprażyć na suchej, rozgrzanej  patelni do lekkiego zarumienienia.
Do miski wrzucić kaszę jaglaną (może być ciepła) i rozdrobnić ją widelcem, dodać pokrojoną  w drobną kostkę czerwoną paprykę i ogórki kiszone, zielony sos koperkowy, uprażone pestki oraz fetę. Na koniec posypać z wierzchu posiekaną natką pietruszki.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na lunch. Kolorowa sałatka z kaszy jaglanej z kurkumą, serem feta i warzywami [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski