Patisony – przepisy. Wśród jesiennych warzyw prym wiodą dyniowate, na czele z patisonami, z których możemy wyczarować pożywne i oryginalne dania. Najlepszym przykładem nietuzinkowej potrawy są patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną – pokochają je miłośnicy niecodziennych smaków.
Składniki:
- 4 duże patisony
- 2 szklanki jarmużu (np. Eisberg)
- ½ szklanki kasza gryczanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 8 suszonych pomidorów
- 3 łyżki sosu sojowego
- pół szklanki wody
- ¼ szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min). Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min. Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem.
Dusić pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?