Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Dania z makaronem w śródziemnomorskim klimacie [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na pyszny makaron? Zobaczcie trzy przepisy na pyszne dania z makaronem w śródziemnomorskim klimacie!
Macie ochotę na pyszny makaron? Zobaczcie trzy przepisy na pyszne dania z makaronem w śródziemnomorskim klimacie!
Różnorodne kształty makaronów i jeszcze więcej możliwości ich przygotowania – wystarczy dodać kilka ulubionych składników, aby w szybki sposób stworzyć danie, które będzie przepyszne! Zobaczcie trzy pomysły na dania z makaronem w śródziemnomorskim stylu: klasyczny makaron z zielonym pesto, makaronowa zapiekanka a la pizza i prosty makaron z krewetkami w białym winie.

Makaron, jedno z flagowym dań kuchni śródziemnomorskiej, równie często gości na stołach w polskich domach. Jego smak docenia każdy, zarówno dorośli, jak i dzieci, dlatego sprawdza się doskonale podczas rodzinnych obiadów, ale nie tylko.
W czym tkwi jego tajemnica?

Makaron stanowi doskonałą bazę do przygotowania wielu pożywnych posiłków – świetnie smakuje zarówno jako dodatek do zupy, z pesto, w towarzystwie świeżych warzyw, jak i w formie zapiekanki.

Czasem wystarczy po prostu połączyć go ze swoimi ulubionymi składnikami. W zależności od dania, warto wybrać też odpowiedni kształt makaronu, część bowiem idealnie prezentuje się i smakuje np. w sałatkach, inne z kolei doskonale komponują się z różnymi sosami, mięsnymi lub warzywnymi.

Zobacz, co można przygotować z makaronu:

Klasyczny makaron z zielonym Pesto Genovese.
Klasyczny makaron z zielonym Pesto Genovese.

Klasyczny makaron z zielonym Pesto Genovese [PRZEPIS]

Składniki:

  • 400 g makaronu Podravka 100% durum, np. kokardki
  • pół słoiczka Pesto Genovese Podravka
  • 1 cebula dymka
  • tarta skórka z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych

Sposób wykonania:
Makaron ugotować al dente. Do miseczki przełożyć pesto, dodać posiekaną cebulę dymkę, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Do sosu dodać makaron i dokładnie wymieszać. Makaron serwować z dodatkiem pokrojonych pomidorków koktajlowych.

Makaronowa zapiekanka a la pizza.
Makaronowa zapiekanka a la pizza.

Makaronowa zapiekanka a la pizza [PRZEPIS]

Składniki:

  • 250 g makaronu Podravka 100% durum, np. kolanka
  • oliwa z oliwek
  • opakowanie włoskiego sosu pomidorowego z kaparami i oregano Podravka
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur
  • pół słoiczka zielonych oliwek bez pestek Podravka
  • 15 dag salami w plastrach
  • 100 g sera żółtego gouda tartego
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób wykonania:
Makaron gotować nieco krócej niż al dente. Na patelnię dodać niewielką ilość oliwy z oliwek, włoski sos pomidorowy Podravka, wyciśnięty przez praskę czosnek, cukier, przyprawę Vegeta Natur i pokrojone w plasterki oliwki. Zagotować, po czym gotować jeszcze przez ok. 15 minut na małym ogniu. Gotowy sos wymieszać dokładnie z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać większością tartego sera. Na wierzch ułożyć plasterki salami. Zapiekać pod przykryciem przez 15 min. w temperaturze 180 st. Posypać resztą sera i posiekaną bazylią i zapiekać przez kolejne 5 minut bez pokrywki.

Prosty makaron z krewetkami w białym winie.
Prosty makaron z krewetkami w białym winie.

Prosty makaron z krewetkami w białym winie [PRZEPIS]

Składniki:

  • 500 g makaronu bucatini Podravka 100% durum
  • 500 g oczyszczonych krewetek
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do ryb i owoców morza
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki startego parmezanu
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób wykonania:
Makaron ugotować al dente. Krewetki doprawić Vegetą Natur do ryb i owoców morza, i smażyć na rozgrzanej oliwie ok. 10 minut. W międzyczasie podlać białym winem i sokiem z cytryny. Do ciepłego makaronu dodać ser i wymieszać, dodać usmażone krewetki. Udekorować świeżą bazylią.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na obiad. Dania z makaronem w śródziemnomorskim klimacie [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski