Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami w liściach kapusty pekińskiej [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami w liściach kapusty pekińskiej to pomysł na bezmięsny obiad. Zobaczcie przepis!
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami w liściach kapusty pekińskiej to pomysł na bezmięsny obiad. Zobaczcie przepis!
Bezmięsne gołąbki z grzybami i kaszą pęczak w liściach kapusty pekińskiej to zaskakujący pomysł na zimowy obiad lub kolację! Zobaczcie przepis!

Klasyczna forma oraz wyjątkowy farsz ze zdrową kaszą i aromatycznymi grzybami z pewnością będzie niemałym zaskoczeniem dla wszystkich domowników. Zobacz przepis na bezmięsne gołąbki w liściach kapusty pekińskiej.

Składniki:

  • 1 garść suszonych grzybów namoczonych przez noc
  • 200 g kaszy pęczak (np. marki Halina)
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka natki pietruszki drobno posiekana
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu lub wody
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Grzyby drobno posiekać.
Rozgrzać masło na patelni i przesmażyć na niej cebulkę z grzybami i czosnkiem. Dodać do pęczaku i wymieszać z natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
Liście kapusty oddzielić i sparzyć we wrzątku aż będą miękkie.
Gołąbki zawijać w liście i umieścić w zamykanym naczyniu żaroodpornym. Całość zalać przecierem pomidorowym i odrobiną bulionu. Wsadzić do piekarnika i dusić pod przykryciem w 180 stopni C przez 45 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na obiad. Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami w liściach kapusty pekińskiej [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski