Kasza gryczana nie bez powodu nazywana królową wśród kasz – jest bogatym źródłem białka i węglowodanów oraz błonnika. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a jednocześnie zbliżone wartością oraz strawnością do białek roślin strączkowych. Kasza gryczana zawiera też magnez, witaminę E oraz żelazo, potas i wapń. Kasza gryczana daje wiele możliwości dla kulinarnych eksperymentów. Zobaczcie przepis z kaszą w roli głównej naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.
Składniki na dwie osoby:
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 por
- 50 g świeżego szpinaku
- 1 duża łyżka masła
- sól
- pieprz
Wykonanie
W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy pora pokrojonego w krążki. Gdy por nam zmięknie dodajemy paprykę oraz cukinię pokrojone w kostkę. Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy pokrojony szpinak.
W osobnym garnku gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie.
Ugotowaną kaszę dodajemy do warzyw, mieszamy i podajemy.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?