Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Makaron tagliatelle z cukinią. Prosty i pyszny [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Makaron tagliatelle z cukinią to pomysł na prosty i pyszny jesienny obiad.
Makaron tagliatelle z cukinią to pomysł na prosty i pyszny jesienny obiad. Fot. Joanna Tokarz
Pomysł na pyszny jesienny obiad - domowy makaron tagliatelle z cukinią. Sezon na cukinię w pełni, więc warto to wykorzystać!

Makaron i cukinia to połączenie idealne. Zobacz przepis naszej Czytelniczki, Joanny Tokarz na pyszny domowy makaron z cukinią.

Makaron tagliatelle z cukinią.
Makaron tagliatelle z cukinią. Fot. Joanna Tokarz

Składniki dla około 4 osób:
Domowy makaron:

  • 2 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju smakowego z bazylią
  • garść świeżych liści bazylii

Sos cukiniowy:

  • 2 cukinie (cienkie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oleju smakowego czosnek-bazylia
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, szczypta chili do smaku

Dodatkowo:

  • kilka listków świeżej bazylii
  • ok 10 dag sera mozzarella

Sposób przygotowania:
Makaron: Mąkę przesiewamy, robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajka, dodajemy olej, sól oraz posiekane drobno liście bazylii. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy.
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy za pomocą wałka lub specjalnej wałkownicy (przystawka do robienia lasagne). Rozwałkowane cienko ciasto z każdej strony oprószamy mąką, po czym zwijamy w rulon i siekamy na około 6mm paseczki. Możemy również użyć maszynki do makaronu tagliatelle. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Sos: Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Całość ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oleje, dodajemy posiekany drobno czosnek. Rumienimy. Zasypujemy startą cukinią i dusimy na wolnym ogniu. Mleko kokosowe mieszamy ze śmietanką, dodajemy 2 łyżki miękkiej cukinii z patelni. Przelewamy do reszty i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą chili. Mieszamy z bazyliowym tagliatelle. Każdą porcję posypujemy startą drobno mozzarellą.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na obiad. Makaron tagliatelle z cukinią. Prosty i pyszny [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski