Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i serem feta zapiekane w piekarniku [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i serem feta zapiekane w piekarniku. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i serem feta zapiekane w piekarniku. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Sylwia Ładyga
Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i serem feta to nieco inne pierogi niż tradycyjne, ale równie pyszne. Ciasto na pierogi robi się z wcześniej ugotowanych i ugniecionych ziemniaków. Jeżeli więc zostały wam ziemniaki z poprzedniego dnia, można zrobić takie właśnie pyszne pierogi.

Macie ochotę na nietypowe, pieczone pierogi? Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Sylwii Ładygi, uczestniczki kulinarnego show MasterChef, autorki popularnego bloga „Ostra na słodko”

Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i serem feta [PRZEPIS]

Składniki na ciasto pierogowe

  • ziemniaki – 250 g
  • mąka – ok. 0,5 szklanki
  • masło – 1 łyżka
  • kasza manna – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • małe jajko – 1 sztuka
  • sól – do smaku

Składniki na farsz do pierogów

  • kurczak (pierś) – ok. 200 g
  • suszone pomidory – 80 g
  • ser feta – 80 g
  • sól, pieprz, papryka

Dodatkowo do posmarowanie pierogów

  • małe żółtko – 1 sztuka
  • śmietana – 1 łyżeczka

Wykonanie
Ciasto na pierogi:
Do ugotowanych wcześniej i ugniecionych ziemniaków dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło.
Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm, kroimy na kwadraty (ok. 6 cm), każdy kwadrat dodatkowo rozwałkowujemy.

Farsz:
Oczyszczone mięso bardzo drobno siekamy, dodajemy pokrojone pomidory i ser. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Całość:
Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu, zlepiamy w ozdobne pierogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 25 minut.
Podajemy gorące!
Smacznego!

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na obiad. Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i serem feta zapiekane w piekarniku [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski