Pomysł na obiad. Ryby. TOP 12 przepisów na pyszne ryby naszych Czytelników [PRZEPISY]
Filet z dorsza zapiekany ze świeżym bakłażanem Katarzyny Jaworek
Składniki
40 dag świeżego fileta z dorsza
1 bakłażan
1 cebula czerwona
4,5 łyżki oleju
szczypta pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz czarny mielony
Wykonanie
Bakłażana pokroić w podłużne plastry. Oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Olej wymieszać z pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi, rozmarynem oraz odrobiną soli i pieprzu czarnego.
Rybę pokroić na dwa kawałki. Posmarować marynatą. Na rybie ułożyć cebulę. Następnie zawinąć rybę w plasterki bakłażana. Wierzch posmarować pozostałą marynatą i ułożyć pozostałą cebulę.
Kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.