Pomysł na obiad: słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback [PRZEPIS]

mad
Takie pieczone ziemniaki można serwować na wiele sposobów – w zależności od preferencji.
Takie pieczone ziemniaki można serwować na wiele sposobów – w zależności od preferencji. archiwum
Udostępnij:
Pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu, czyli Hasselback (lub a’la Hasselbacken) to bardzo proste, ale efektowne danie. Piecze się je z charakterystycznymi niedociętymi do końca plasterkami, co sprawia, że mocniej chłoną aromat dodanych ziół i przypraw. Będą doskonałe zarówno jako potrawa na rodzinny obiad, jak i przystawka. Podpowiadamy, jak przygotować ziemniaki po szwedzku i z czym je podawać.

Ziemianki Hasselback – skąd się wzięły. Co to za danie?

Jak głosi jedna z historii, po raz pierwszy ziemniaki Hasselback zostały podane ponad 200 lat temu w skromnej restauracji Hasselbacken w Szwecji. Z kolei według innej wersji danie w 1953 roku wymyślił młody kucharz Leif Elisson z Värmland (także pracujący w restauracji Hasselbacken). Dopiero wtedy zyskało ono popularność w Szwecji, gdzie ziemniaki Hasselback były podawane na śniadanie z chlebem, a potem stało się sławne na całym świecie.

Ziemianki Hasselback – z czym podawać?

Takie pieczone ziemniaki można serwować na wiele sposobów – w zależności od preferencji. Sprawdzą się jako osobne danie, podane na ciepłym półmisku, z którego goście mogą samodzielnie nakładać sobie odpowiednie porcje. Aby były aromatyczne można je posypać świeżymi ziołami lub zaserwować z sosem tatarskim.
– Ziemniaki nacięte w „harmonijkę” świetnie smakują w towarzystwie wielu rodzajów mięs, np.: karkówki, boczku lub kiełbasy. Aby przygotować smakowite danie, wystarczy pokroić kiełbasę i umieścić ją w miejscach nacięć ziemniaków, a następnie upiec na ruszcie. Taką potrawę można serwować z lekką sałatką lub surówką – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback
Słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback

Ziemniaki a la Hasselback z kiełbasą ostrołęcką [PRZEPIS]

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 sztuki kiełbasy (np. ostrołęckiej ZM Pekpol)
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży majeranek
  • olej
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki. Ostrym nożem nacinamy prawie do końca. Uważamy, aby nie przekroić ich na pół. Kiełbasę kroimy w plasterki. Z majeranku odrywamy listki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki.
W szczeliny w ziemniakach wciskamy kiełbaskę, majeranek i co kilka szczelinek czosnek. Całość skrapiamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 w naczyniu żaroodpornym przez około godziny (aż ziemniaki będą miękkie)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Siemens

Siemens iQ700 SN87YX03CE

7 170,67 zł5 600,84 zł-22%
miejsce #2

Bosch

Bosch Serie 2 Home Connect SMS2ITI11E

2 099,00 zł1 699,00 zł-19%
miejsce #3

Bosch

Bosch Serie 4 Home Connect SMS4HAI48E

2 770,00 zł2 289,00 zł-17%
miejsce #4

Electrolux

Electrolux ESF2400OW

1 399,00 zł1 189,67 zł-15%
miejsce #5

Bosch

Bosch Serie 2 SRS2HKI59E

1 949,00 zł1 699,00 zł-13%
miejsce #6

Miele

MIELE G 5022 SC

3 679,00 zł3 299,00 zł-10%
Materiały promocyjne partnera

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Materiał oryginalny: Pomysł na obiad: słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie