Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad: słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback [PRZEPIS]

mad
Takie pieczone ziemniaki można serwować na wiele sposobów – w zależności od preferencji.
Takie pieczone ziemniaki można serwować na wiele sposobów – w zależności od preferencji. archiwum
Pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu, czyli Hasselback (lub a’la Hasselbacken) to bardzo proste, ale efektowne danie. Piecze się je z charakterystycznymi niedociętymi do końca plasterkami, co sprawia, że mocniej chłoną aromat dodanych ziół i przypraw. Będą doskonałe zarówno jako potrawa na rodzinny obiad, jak i przystawka. Podpowiadamy, jak przygotować ziemniaki po szwedzku i z czym je podawać.

Ziemianki Hasselback – skąd się wzięły. Co to za danie?

Jak głosi jedna z historii, po raz pierwszy ziemniaki Hasselback zostały podane ponad 200 lat temu w skromnej restauracji Hasselbacken w Szwecji. Z kolei według innej wersji danie w 1953 roku wymyślił młody kucharz Leif Elisson z Värmland (także pracujący w restauracji Hasselbacken). Dopiero wtedy zyskało ono popularność w Szwecji, gdzie ziemniaki Hasselback były podawane na śniadanie z chlebem, a potem stało się sławne na całym świecie.

Ziemianki Hasselback – z czym podawać?

Takie pieczone ziemniaki można serwować na wiele sposobów – w zależności od preferencji. Sprawdzą się jako osobne danie, podane na ciepłym półmisku, z którego goście mogą samodzielnie nakładać sobie odpowiednie porcje. Aby były aromatyczne można je posypać świeżymi ziołami lub zaserwować z sosem tatarskim.
– Ziemniaki nacięte w „harmonijkę” świetnie smakują w towarzystwie wielu rodzajów mięs, np.: karkówki, boczku lub kiełbasy. Aby przygotować smakowite danie, wystarczy pokroić kiełbasę i umieścić ją w miejscach nacięć ziemniaków, a następnie upiec na ruszcie. Taką potrawę można serwować z lekką sałatką lub surówką – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback
Słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback

Ziemniaki a la Hasselback [PRZEPIS]

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 sztuki kiełbasy
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży majeranek
  • olej
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki. Ostrym nożem nacinamy prawie do końca. Uważamy, aby nie przekroić ich na pół. Kiełbasę kroimy w plasterki. Z majeranku odrywamy listki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki.
W szczeliny w ziemniakach wciskamy kiełbaskę, majeranek i co kilka szczelinek czosnek. Całość skrapiamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 w naczyniu żaroodpornym przez około godziny (aż ziemniaki będą miękkie)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na obiad: słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski