Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad: wytrawna tarta. Zobacz TOP 10 przepisów na pyszną tartę [PRZEPISY]

mad
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na pyszne, wytrawne tarty.
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na pyszne, wytrawne tarty. archiwum
Tarta przepis. Tarta to rodzaj ciasta wypełnionego farszem. Tartę można przygotować zarówno na słono, jak i na słodko. Tarta jest jedną z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Teraz z powodzeniem możecie przygotować pyszna tartę w domu. Proponujemy tarty w wersji wytrawnej. Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Macie ochotę na pyszną tartę? Zobaczcie przepisy:

  • Tarta a la pierogi ruskie
  • Łatwa tarta z żółtym serem, brokułami i cebulą
  • Wytrawna tarta z dynią, kozim serem i ziarnami
  • Szybka tarta dla oszczędnych
  • Tarta z kapustą
  • Tarta z fenukłem i łososiem
  • Pikantna tarta
  • Tarta z jajkami, kiełbasą polską i śliwką kalifornijską
  • Tarta z grzybami
  • Tarta z łososiem i serem camembert

Przygotowanie tarty wbrew pozorom nie jest trudne. Jest tylko kilka zasad, których należy się trzymać.

  • Podstawą udanej tarty jest kruche ciasto, które powinno rozpływać się w ustach, nie może być zbyt twarde ani rozmiękłe od nadmiaru wilgoci z farsz
  • Sekret udanego ciasta kruchego tkwi w dobrych składnikach – świeżych jajach, lekkiej, przesianej mące i dobrej jakości tłuszczu.
  • Bardzo ważna jest struktura surowego ciasta. Składniki nie powinny połączyć ze sobą na jednolitą, gładką masę. Nie należy więc ciasta kruchego zbyt długo zagniatać, a jedynie wymieszać ze sobą składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
  • Pamiętajmy, że kruche ciasto lubi chłód. I to już od samego początku. Wszystkie składniki powinny być więc bardzo zimne, włącznie z miską, w której będzie ugniatane ciasto. Z tego też względu malakser stanowi lepsze rozwiązanie niż zagniatanie ręczne, unikniemy bowiem ogrzewania ciasta dłońmi.
  • Po wymieszaniu składników ciasto wkładamy do lodówki, dobrze jest też je ponownie schłodzić po wyłożeniu w formie, zanim przystąpimy do pieczenia.

Szukasz ciekawych przepisów? Zobacz koniecznie:

od 7 lat
Wideo

Ciasto śliwka w czekoladzie. Lepsze niż popularne słodycze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na obiad: wytrawna tarta. Zobacz TOP 10 przepisów na pyszną tartę [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski