Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na śniadanie. Wiosenne kanapki z zieloną pastą z awokado, groszku, bazylii i mięty [PRZEPIS]

mad
Wiosenne kanapki z zieloną pastą z awokado, groszku, bazylii i mięty.
Wiosenne kanapki z zieloną pastą z awokado, groszku, bazylii i mięty. Fot. materiały prasowe
Kanapka z serem czy wędliną to już przeszłość! Wiosną sięgnij po zielone warzywa i przygotuj rewelacyjną zdrową pastę kanapkową! Zobacz przepis!

Wiosenne kanapki z zieloną pastą z awokado to pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie.

Składniki:

  • 3 dojrzałe awokado
  • 20 dag startego parmezanu
  • 1/2 puszki groszku zielonego
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 10 listków bazylii
  • kilka listków mięty
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • 6 jaj przepiórczych
  • opakowanie chleba kanapkowo-tostowego (np. Dan Cake)

Wykonanie:
Groszek odsączmy z zalewy. Dodajemy do miski, a wraz z nim wydrążone awokado, starty parmezan oraz listki mięty i bazylii. Całość blendujemy. Na końcu dodajemy jogurt i mieszając doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Pastę odkładamy na chwilę do lodówki, aby smaki się przeszły. W dalszej kolejności smażymy jaja przepiórcze. Rozgrzewamy patelni i rozpuszczamy na niej masło. Lekko redukujemy stopień nagrzania i wbijamy jajka. Smażymy je do momentu, aż białko się zetnie, a brzegi zrumienią. Gotowe - zdejmujemy łopatką z patelni, tak by nie uszkodzić żółtek. Z chleba kanapkowo tostowego wycinamy „serca”. Na każdej kromeczce rozsmarowujemy zieloną pastę, a na wierzchu układamy sadzone jajko.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na śniadanie. Wiosenne kanapki z zieloną pastą z awokado, groszku, bazylii i mięty [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski