4 z 13
Poprzednie
Następne
Pomysł na Walentynki 2023. TOP 12 oryginalnych dań na walentynkową kolację [PRZEPISY]
Mule w sosie serowo-pomidorowym
Składniki
ok. 1 kg muli (mogą być mrożone)
200 ml białego wytrawnego wina
200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
3 szalotki
3 dojrzałe pomidory
świeża bazylia
pieprz, sól do smaku
Wykonanie
Mule dokładnie oczyścić i umyć w zimnej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek oraz szalotkę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem. Dodać mule, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 2-3 minuty. Mule wyciągnąć, dodać serek topiony i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy sos wylać na talerz, ułożyć mule i udekorować świeżą bazylią. Podawać z ulubionym pieczywem.