Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na wiosenny na obiad. Zielone risotto ze szparagami [PRZEPIS]

mad
Zielone risotto ze szparagami to pomysł na wiosenny obiad albo kolację. Pamiętajmy, że sezon na szparagi trwa krótko, warto więc wykorzystywać to warzywo gdzie się da!
Zielone risotto ze szparagami to pomysł na wiosenny obiad albo kolację. Pamiętajmy, że sezon na szparagi trwa krótko, warto więc wykorzystywać to warzywo gdzie się da!
Aromatyczne, zielone ristotto ze szparagami i szpinakiem to sezonowe danie, które warto przygotować wiosną. Delikatny smak szparagów oraz kremowa konsystencja ryżu sprawi, że risotto będzie pyszną propozycją na obiad lub lekka kolację!

Białe, zielone i… fioletowe! Szparagi to niewątpliwe wyjątkowe warzywo, które nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również ma niezwykłe właściwości. Co ciekawe - szparag zyskał miano jednego z ciekawszych afrodyzjaków! Szparagi są niskokaloryczne, a to niewątpliwie dobra wiadomość. Jeszcze lepsza jest taka, że szparagi zawierają wysoką zawartość białka, dzięki czemu stanowią sycące danie, które zaspokoi głód na długi, długi czas. Ich kaloryczność to jedynie 18 kcal w 100 gramach, więc spokojnie możemy wprowadzić je do naszego jadłospisu będąc na diecie.
Ponadto dobrze wpływają na nasz organizm, pomagając mu sprawnie funkcjonować i przyczyniają się do poprawy stanu naszych włosów, skóry i paznokci. Dodatkowo zawierają dużo kwasu foliowego, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących dziecko.
Szparagi to również źródło sporej dawki wapnia, magnezu, potasu oraz witamin C, K, A, E i B. Bardzo cenną substancją, która się w nich znajduje jest glutation, który wzmacnia system odpornościowy, posiada właściwości przeciwnowotworowe, a także wspomaga procesy regeneracji wielu tkanek i wątroby.

Zielone risotto ze szparagami [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 50 g szpinaku
  • 200 g ryżu do risotto (np. Halina)
  • 1 cebula szalotka drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 100 ml białego wina
  • 1 litr bulionu (mięsny lub warzywny)
  • 50 g tartego sera, np. parmezanu
  • 25 g zimnego masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła do smażenia

Wykonanie
Cebulę z czosnkiem zeszklić na maśle. Dodajemy ryż i smażymy aż delikatnie nabierze koloru.
Podlewamy winem i ciągle mieszając czekamy aż wino odparuje.
Następnie dodajemy chochlę ciepłego bulionu. Jak tylko ryż pochłonie bulion należy dodać kolejną porcję bulionu, czynność powtarzamy aż ryż będzie ugotowany.
W międzyczasie obieramy szparagi i kroimy na mniejsze kawałki. Blanszujemy przez minutę we wrzątku. Szpinak blanszujemy i mielimy na pastę. Z ostatnią łyżką bulionu dodajemy szparagi i szpinak.
Wyłączamy ogień i dodajemy ser, natkę i masło. Wszystko mieszamy.

Smacznego!

Szukasz innych przepisów na dania ze szparagami? Zobacz koniecznie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na wiosenny na obiad. Zielone risotto ze szparagami [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski