Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poradnik biegacza: Co i dlaczego jeść, trenując biegi [WIDEO]

Polska Press Grupa / vivi24
Dieta i bieganie są ze sobą nierozłącznie związane, jeśli zależy nam na profesjonalnym podejściu do tematu i dobrych efektach. Od tego co i w jakich ilościach jemy przed i po bieganiu, a także w przerwach pomiędzy treningami, bardzo wiele zależy.

Jakie są podstawy? – Osoby które biegają powinny zwrócić szczególną uwagę na owoce i warzywa bogate w witaminę C – tłumaczy nam Magdalena Siuba-Strzelińska, dietetyk kliniczny Instytutu Żywności i Żywienia. Ta rada daje nam szeroki wachlarz możliwości, jeśli chodzi o dietę. Bardzo dobre dla biegacza są bowiem na przykład żurawina, truskawki, czarna porzeczka, pomidory, papryka i kapusta. Jest więc w czym wybierać.

Nie samą witaminą C jednak biegacz żyje. Co w największej mierze daje nam energię? - Bardzo ważne są węglowodany. To paliwo dla naszych mięśni. Osoby, które biegają, mają siłę, by przebiegać długie dystanse - tłumaczy nasz ekspert. - Najlepszymi węglowodanami, dla osób aktywnie uprawiających sport, są pełnoziarniste produkty zbożowe, ziemniaki, ale też owoce – dodaje.

To jak dużo i kiedy zjeść w sporej mierze zależy od dystansu jaki zamiar mamy pokonać. Im krótszy bieg, tym mniej energii w zapasie będziemy potrzebować. Przed dystansami do 5 km nawet brak posiłku nie zrobi nam krzywdy. Przed dłuższymi warto już jednak najeść się do syta. Ważne jest, by główny posiłek jadać zawsze minimum dwie godziny przed startem.

Przed długimi dystansami o właściwym jedzeniu należy myśleć już z wyprzedzeniem. Przed półmaratonem dietę wysokowęglowodanową warto zastosować już na dzień przed startem, a przygotowując się do maratonu o właściwym żywieniu trzeba pomyśleć już na tygodnie przed biegiem.

Ustaliliśmy już, że jeść powinniśmy nie później niż dwie godziny przed bieganiem. A jak to wygląda po skończonym treningu? – Najlepiej jeść do dwóch godzin po, bo mięśnie bardzo dobrze się regenerują – tłumaczy Siuba-Strzelińska. Warto dodać, że wykazano, iż najlepsze efekty regeneracyjne osiąga się do około 30 minut po finiszu. Co najlepiej przysłuży się nam po bieganiu? Dobrze jest zjeść po prostu przekąskę bogatą w węglowodany.

W treningu biegacza warto również pamiętać o mocnych udach - sprawdź, jak je wypracować!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Poradnik biegacza: Co i dlaczego jeść, trenując biegi [WIDEO] - Sportowy24

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski