Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pościmy, ale smacznie

Ania Starmach
123RF
Po tłustym czwartku przychodzi czas postu i próba ograniczenia pokarmów kalorycznych i ciężkich. Próba trudna, bo dieta kojarzy się nam z czymś nieprzyjemnym, niesmacznym i mało interesującym.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2015":

Nic bardziej mylnego. Proponuje Wam przepisy z mojej książki „Lekkość”. Smacznego!

Pęczak ze szparagami

Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów,
pół szklanki kaszy pęczak,
połówka czerwonej cebuli,
4 suszone pomidory,
2 łyżki świeżej natki pietruszki,
1 cytryna,
1 łyżka oliwy z oliwek,
6 orzechów włoskich,
2 kromki razowego chleba,
sól, pieprz
Przygotowanie: Pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odłam i wyrzuć zdrewniałe końcówki szparagów, pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć na dwie minuty do wrzątku, po tym czasie szparagi ostudź. Pomidory i cebulę pokrój, orzechy posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Przestudzoną kaszę wymieszaj z warzywami i natką, dodaj oliwę i sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp orzechami.

Łosoś marynowany z **limonką i **awokado

Składniki:
Marynata:
1 limonka,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
pół papryczki chili
Łosoś:
100 g filetu z łososia bez skóry,
150 g ulubionej sałaty,
1 szalotka,
pół awokado,
1 łyżka świeżej kolendry,
1 garść kiełków lucerny,
1 kromka pumpernikla
Marynata: Wyciśnij sok z limonki, papryczkę chili oczyść z nasion i drobno posiekaj. Dokładnie wymieszaj składniki marynaty, polej nią łososia, odstaw na 15 minut
Łosoś: Łososia pokrój w grubą kostkę, awokado w mniejszą, szalotkę posiekaj i wymieszaj z kolendrą. Łososia połącz z awokado, szalotką i kolendrą. Wymieszaj z sałatą, udekoruj kiełkami lucerny, zjedz z pumperniklem

Babeczki z kaszy gryczanej

Składniki:
200 g kaszy gryczanej,
100 g chudego twarogu,
30 g żółtego sera, np. goudy,
2 jajka,
6 plasterków szynki długo dojrzewającej, 1 cebula dymka,
1 łyżka świeżej natki pietruszki
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Kaszę ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Ser żółty zetrzyj na tarce, cebulkę posiekaj. Jajka rozbełtaj, wymieszaj z kaszą, twarogiem, żółtym serem, pietruszką i cebulą. Silikonowe foremki wyłóż plasterkami szynki. Przełóż do nich nadzienie, piecz 25 minut.

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pościmy, ale smacznie - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski