Szkoły przemysłu spożywczego dają młodzieży szansę na zdobycie pracy
Jednym z istotnych pod tym względem ośrodków kształcenia zawodowego w Małopolsce jest krakowski Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego przy pl. Matejki. Tegoroczne Dni Otwarte Szkoły były najlepszą wizytówką i propozycją jej oferty, jako placówki edukacyjnej. W ramach prezentacji osiągnięć szkoły zorganizowano, na zasadzie konkursu,
Festiwal Kuchni
Krajów Europy.
Skąd tak duża pomysłowość i europejska różnorodność przygotowanych przez uczniów potraw, przystawek i wypieków ciastkarskich?
- Młodzież ucząca się w naszej szkole uczestniczy od wielu lat w wyjazdach zagranicznych na międzynarodowe staże zawodowe do Francji, Niemiec, Włoch, Finlandii, Walii - _wyjaśnia dyrektor Marta Niebielska, inicjatorka kontaktów zagranicznych ZSPS z innymi szkołami zawodowymi. - Korzystamy z programów unijnych "Leonardo da Vinci", "Socrates" oraz "Młodzież". Podczas miesięcznych pobytów w europejskich szkołach i instytutach zawodowych, na zajęciach teoretyczno-praktycznych w prywatnych zakładach pracy, w pracowniach gastronomicznych i laboratoriach oraz na praktykach w przedsiębiorstwach nasi uczniowie mają możliwość naprawdę wiele się nauczyć. Poznają nowe receptury i technologie, techniki dekoracji i prezentacji potraw, orientują się w systemie kształcenia, w specyfice pracy i rynku pracy należącym do Unii, a ponadto uczą się języka, poznają słownictwo specjalistyczne, a co najważniejsze otrzymują niejednokrotnie propozycje pracy. Najlepszym praktykantom udało się w tym roku wrócić do kraju z EUROPAS-em, czyli przepustką do pracy w dowolnym kraju Unii. To duże osiągniecie i wyróżnienie - opowiada dalej dyrektor szkoły, podkreślając rolę wyjazdów zagranicznych w doświadczeniach uczniów. - _Absolwenci ZSPS po zakończeniu nauki mogą mieć pewność, że znajdą zatrudnienie na rynku pracy w kraju, a wielu z nich za granicą.
Ciastkarze, kucharze, piekarze ZSPS mają się czym pochwalić. Na majowym Festiwalu Kuchni Krajów Europy w ramach dni otwartych szkoły wykonali oryginalne potrawy i przygotowali słodkie wypieki, poddając je ocenie jury. Zwycięzcami konkursu zostali uczniowie: Wojciech Radzik, Wojciech Domagała, Krzysztof Srebrnicki, Paweł Godyń, którzy niedawno powrócili z Francji, gdzie odbyli staż dla profesjonalistów w Instytucie Zawodowym (Institut des Metiers) w Bordeaux. Mieli okazję podpatrywać warsztat pracy mistrza kuchni Riz Cida - najlepszego rzemieślnika Francji (MOF - Meilleur Ouvrier de France).
- Podczas stażu nauczyliśmy się technik zdobienia potraw i przyrządzania dań z owoców morza, np. z krewetek i małży, w czym nawet, muszę przyznać, rozsmakowałem się - opowiada Paweł Godyń. - Po skończeniu szkoły zawodowej, a potem technikum zamierzam skorzystać z EUROPAS-u, jaki przyznano mi po stażu, i najprawdopodobniej wyjadę do francuskiego pracodawcy.
Zespół szkół przy pl. Matejki funkcjonuje od wielu lat i od początku swej działalności
kształci kadrę
dla przemysłu spożywczego, przygotowuje młodzież do wykonywania zawodów takich, jak: cukiernik przemysłowy, ciastkarz, masarz, mleczarz, specjalista z zakresu przetwórstwa owoców i warzyw.
W latach 90., kiedy następowały przemiany ustrojowe w Polsce, upadały duże zakłady spożywcze w Krakowie, zaczęły się starania, aby uczynić z tej szkoły ośrodek kształcenia zawodowego na jeszcze wyższym poziomie i dorównać standardem wymogom i aktualnym potrzebom rynku pracy.
Od 1994 roku w pozyskanym dla szkoły budynku przy pl. Matejki rozpoczął się nowy etap rozwoju placówki. Zmodyfikowano programy nauczania i dostosowano do aktualnych wymogów i potrzeb, aby zwiększyć młodzieży szanse dostępu do rynku pracy, nawiązano współpracę z firmami i zakładami, które zapewniły praktyki uczniom.
Obecnie w ramach ZSPS działa 2-letnia i 3-letnia (w zależności od profilu kształcenia) Zasadnicza Szkoła Zawodowa, Technikum, Liceum Profilowane oraz Technikum Zaoczne dla Dorosłych. Od 1999 roku uruchomiona została specjalistyczna pracownia zawodowa piekarsko-ciastkarska, w której przeprowadzane są egzaminy zawodowe dla uczniów z województwa małopolskiego.
Przeciwdziałanie bezrobociu jest jednym z zadań kształcenia w ZSPS, dzięki któremu szkoła zaistniała na Ogólnopolskim Forum "Edukacja na rynku pracy". Zatem ogromny nacisk w rozwoju szkoły został położony na dostosowanie kształcenia do potrzeb rynku pracy.
Wyposażenie w konkretny zawód w czasach bezrobocia zwiększa na pewno szanse zaistnienia na rynku pracy. Dlatego szkolnictwo przemysłu spożywczego wydaje się dla młodzieży o ambicjach zawodowych dobrą propozycją, wartym wyboru miejscem zdobywania wiedzy praktycznej i gwarancją pracy.
JADWIGA IWASZKIEWICZ
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?