Potrawy na Boże Narodzenie. Świąteczne pasztety naszych Czytelników [PRZEPISY]
Prosty i pyszny pasztet z łopatki wieprzowej i boczku Barbary Stachurskiej
Składniki
1/2 kg łopatki wieprzowej
1/2 kg boczku surowego
1/2 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
bułka
3 jajka
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
duża cebula
łyżka smalcu
Wykonanie
Mięso (bez wątróbki) przysmażyć na mocnym ogniu, następnie podlać wodą, dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i dusić do miękkości.
W międzyczasie namoczyć bułkę i krótko sparzyć wątróbkę wrzątkiem.
Miękkie, przestudzone mięso i sparzoną wątróbkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mięsa, dodać namoczoną bułkę przepuszczoną przez maszynkę. Cebulę podsmażyć na smalcu i dodać do masy pasztetowej. Wbić 3 jajka.
Masę przyprawić pieprzem, solą i koniecznie dużą ilością gałki muszkatołowej.
Dokładnie wymieszać. Włożyć do foremek i piec w temperaturze 180 stopni około godziny.