Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wielkanocne. Trzy propozycje na wegańskie dania wielkanocne [PRZEPISY]

mad
Wegański pasztet z soczewicy na Wielkanoc? Dlaczego nie!
Wegański pasztet z soczewicy na Wielkanoc? Dlaczego nie!
Proponujemy 3 wegańskie potrawy, które idealnie sprawdzą się na świątecznym stole.

Wegańska Wielkanoc. Choć fundamentem tradycyjnego stołu wielkanocnego są jajka, nabiał i biała kiełbasa, modna ostatnimi czasy kuchnia wegańska przewidziała już całą gamę ich świątecznych odpowiedników. Sprawdź, jak smacznie spędzić święta wielkanocne przy roślinnym stole i przekonaj się, że warzywa znajdziesz nie tylko w sałatkach, a bakalie i chrupiące orzechy nie są już jedynie domeną tradycyjnych mazurków!

Potrawy wielkanocne. Trzy propozycje na wegańskie dania wielkanocne [PRZEPISY]

Chrupiący pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi [PRZEPIS]


Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej brązowej soczewicy
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g mieszanki orzechów Bakalland
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Wykonanie
Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni do zeszklenia, razem z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Cebulę, z której wyjmujemy przyprawy dodajemy do ugotowanej wcześniej soczewicy i kaszy jaglanej. Do składników dodajemy sos sojowy, sól i pieprz oraz resztę przypraw. Wszystkie składniki blendujemy za pomocą delikatnych, pulsacyjnych ruchów. W zależności od smaku, możemy dodać wybrane przyprawy. Do masy dodajemy posiekane orzechy włoskie. Pasztet przekładamy do formy lub szklanych słoiczków i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez około 40-50 minut. Gotowy pasztet studzimy i dodatkowo ozdabiamy przed podaniem orzechami. Najlepiej smakuje w towarzystwie chrupkiego pieczywa.

Potrawy wielkanocne. Trzy propozycje na wegańskie dania wielkanocne [PRZEPISY]

Delikatna konfitura cebulowa z musem z suszonych fig [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 200 g fig Bakalland
  • 60 g złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • gałązka świeżego tymianku
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Wykonanie
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym maśle do zarumienienia. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, do całości dodajemy posiekane i wcześniej namoczone w ciepłej wodzie figi i Złote owoce. Dusimy jeszcze przez kolejne 10 minut, dodajemy miód i ocet balsamiczny oraz roztarty w dłoniach tymianek. W zależności od potrzeb doprawiamy do smaku. Ciepłą konfiturę przekładamy do ozdobnego słoika (możemy pasteryzować lub przechowywać niepasteryzowaną w lodówce około tygodnia).

Potrawy wielkanocne. Trzy propozycje na wegańskie dania wielkanocne [PRZEPISY]

Wiśniowo-nerkowcowe bezserniczki [PRZEPIS]


Składniki

  • 300 g orzechów nerkowca Bakalland
  • 100 g daktyli całe owoce Bakalland
  • 100 g wiórków kokosowe Bakalland
  • 100 g migdałów blanszowanych Bakalland
  • puszka mleka kokosowego
  • 100 g wiśni mrożonych
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju kokosowego


Wykonanie

Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. 10 sztuk daktyli również zalewamy wrzącą wodą, po pół godzinie odlewamy wodę. Pół szklanki migdałów mielimy w młynku do kawy. Daktyle, wiórki kokosowe i zmielone migdały dodajemy do blendera i rozdrabniamy do połączenia się składników. Do formy na muffiny wkładamy papierowe papilotki. Do każdej z nich przekładamy odrobinę masy i ugniatamy, tworząc spód babeczki. Odlewamy wodę z nerkowców, orzechy przekładamy do blendera. Dodajemy stałą część mleczka kokosowego, wiśnie mrożone, 4 łyżki syropu z agawy, 2 łyżki oleju kokosowego, sok z cytryny i blendujemy wszystko na gładko. Powstałą masę przekładamy do przygotowanych papilotek. Wstawiamy na noc do lodówki. Po stężeniu ciasto wyjmujemy w formy oraz papilotek, przyozdabiamy polewą czekoladową i pojedynczymi wiśniami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Potrawy wielkanocne. Trzy propozycje na wegańskie dania wielkanocne [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski