Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Pierogi z kapustą i grzybami. Jak zrobić ciasto na pierogi i farsz? [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Sprawdzone przepisy na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.
Sprawdzone przepisy na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Fot. 123 RF
Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Jak zrobić dobre ciasto na pierogi i farsz? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników!

Sprawdzone przepisy na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Zobacz przepis na:

  • Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
  • Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi na wigilijny stół
  • Kruche pierogi z kapustą i pieczarkami na świąteczny stół
Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki zamojskiej
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
  • 2 jajka
  • wrzątek, szczypta soli

Składniki na farsz

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 10 dag suszonych podgrzybków
  • 10 dag słoniny
  • cebula
  • przyprawy

Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić nożem i do połączonych składników dodać wrzątek. Ciasto wyrobić do gładkości, aż zrobi się elastyczne.
Farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilkakrotnie ją odlewając, aż woda będzie czysta. Grzyby ugotować, następnie odcedzić i pokroić w kostkę.
Kapustę ugotować do miękkości (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, to w trakcie gotowania odlać wodę) dodając kilka ziaren kminku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę odcedzić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Słoninkę pokroić w drobną kostkę i stopić. Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Do tak przygotowanej omasty dodać kapustę i grzyby. Przyprawić do smaku. Całość dusić, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody z farszu. Ulepić pierogi.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi na wigilijny stół.
Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi na wigilijny stół. Fot. Joanna Tokarz

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi na wigilijny stół [PRZEPIS]

Składniki na ciasto na pierogi

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok 1. szklanki przegotowanej, ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin
  • 1 duża lub dwie małe cebule
  • 5 dag margaryny
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Obraną cebulę drobno posiekać, podsmażyć na margarynie.
Grzyby przecedzić, drobno pokroić i dodać wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażyć około 30 minut mieszając od czasu do czasu.
Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z podanych składników Zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość ok 3 mm, szklanką wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić. Obtoczyć w mące żeby nie przykleiły się do powierzchni, na którą będziemy je odkładać.
Gotowe pierożki wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Gotowe pierożki możemy omaścić odrobiną masła lub podsmażoną na maśle cebulką.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Kruche pierogi z kapustą i pieczarkami na świąteczny stół.
Kruche pierogi z kapustą i pieczarkami na świąteczny stół. Fot. Andżelika Knop

Kruche pierogi z kapustą i pieczarkami na świąteczny stół [PRZEPIS]

Składniki na ciasto 

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 100 g masła 
  • 4 łyżki gęstej śmietany 
  • 2 jajka 
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • opakowanie kiszonej kapusty (ok. 400 g) 
  • 500 g pieczarek 
  • cebula 
  • oliwa 
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • jajko 

Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i masło pokrojone w małe kawałki. Następnie dodaj jajka roztrzepane z śmietaną. Zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleiło do rąk, dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. 
Farsz: Pieczarki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podduś na niewielkiej ilości oliwy. W tym czasie pokrój kapustę. Gdy pieczarki będą już prawie miękkie, dodaj kapustę i duś jeszcze ok. 15 minut.
W tym czasie posiekaj drobno cebulkę i podsmaż ją. Gdy kapusta zmięknie, dodaj przesmażoną cebulkę, przypraw solą i pieprzem. Odstaw farsz do przestygnięcia. 
Ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Wycinaj z niego niewielkie koła (lub kwadraty). Na każdego z nich wyłóż niewielką ilość ciasta, a następnie sklej brzegi. Pierogi wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W kubeczku roztrzep jajko. Posmaruj nim każdego pieroga. 
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pierogi piecz ok. 20 minut. Podawaj z sosem czosnkowym. 
Przepis Andżeliki Knop

Zobacz inne przepisy Czytelników Gazety krakowskiej na dania na święta Bożego Narodzenia 2020:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Potrawy wigilijne. Pierogi z kapustą i grzybami. Jak zrobić ciasto na pierogi i farsz? [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski