Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Karp w chrupiącej panierce Małgorzaty Gleń...
fot. archiwum

Potrawy wigilijne. Przepisy na karpia. TOP 10 pomysłów na wigilijnego karpia [PRZEPISY]

Karp w chrupiącej panierce Małgorzaty Gleń

Składniki
karp
cebula (mniej więcej wagowo tyle ile karpia)
mleko
bułka tarta
jajka
mąka
sól
pieprz

Wykonanie

Z karpia, najlepiej zatorskiego, usunąć wszystkie łuski. Przed przygotowaniem dobrze jest go zamrozić. Na dwa dni przed wigilią trzeba wyciągnąć rybę z zamrażalnika i rozmrozić.
Pokroić karpia na dzwonki, cebulę pokroić na plastry. Każdy kawałek ryby dokładnie obłożyć cebulą, także w środku dzwonka. Odstawić do zimnego miejsca na minimum 24 godziny. W wigilię wyciągnąć kawałki ryby z cebuli, włożyć do miski i zalać mlekiem na około dwie godziny, następnie, opłukać wodą, osuszyć, posolić i lekko popieprzyć. Pieprz jest konieczny. Na godzinkę odstawić.
Potem panierować w mące, jajku i bułce.
Smażyć na oleju z obu stron. Przed podaniem, by był gorący na kolację wigilijną, można go w zamkniętym naczyniu włożyć do ciepłego piekarnika, ale na niezbyt długo, bo się zbytnio wysuszy.

Zobacz również

Tarnobrzeżanki zagrają o triumf w Lidze Mistrzyń. Bronią tytułu i przewagi

Tarnobrzeżanki zagrają o triumf w Lidze Mistrzyń. Bronią tytułu i przewagi

Dzięki policyjnej międzynarodowej współpracy odnaleziono zaginionego Kacpra z Głogowa

Dzięki policyjnej międzynarodowej współpracy odnaleziono zaginionego Kacpra z Głogowa

Polecamy

Wisła Kraków przedłużyła kontrakty z kilkoma piłkarzami

Wisła Kraków przedłużyła kontrakty z kilkoma piłkarzami

Portulaka rośnie jak chwast, ale ma super smak. Możesz ją mieć w ogrodzie i doniczce

Portulaka rośnie jak chwast, ale ma super smak. Możesz ją mieć w ogrodzie i doniczce

Wioślarze AZS AWF Kraków walczą w ME i kwalifikacjach olimpijskich

Wioślarze AZS AWF Kraków walczą w ME i kwalifikacjach olimpijskich