4 z 11
Poprzednie
Następne
Potrawy wigilijne. Przepisy na karpia. TOP 10 pomysłów na wigilijnego karpia [PRZEPISY]
Karp Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki
oprawiony karp
szklanka octu
5 szklanek wody
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
5 liści laurowych
5-8 ziaren ziela angielskiego
3 duże cebule
Składniki na panierkę
2 jajka
2 szklanki bułki tartej
1/2 l oleju do smażenia
Wykonanie
Cebule obrać i pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na 10 minut. Odcedzić.
Z wody, octu i przypraw ugotować zalewę. Zaparzoną cebulę włożyć do szerokiego naczynia, następnie ułożyć na niej rybę i zalać zalewą. Pozostawić pod przykryciem do następnego dnia, w międzyczasie obracać rybę. Przed smażeniem wyciągnąć rybę z zalewy i osuszyć na papierowym ręczniku. Rybę panierować i smażyć w głębokim tłuszczu.