Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Karp w chrupiącej panierce Małgorzaty Gleń...
fot. archiwum

Potrawy wigilijne. Przepisy na karpia. TOP 10 pomysłów na wigilijnego karpia [PRZEPISY]

Karp w chrupiącej panierce Małgorzaty Gleń

Składniki
karp
cebula (mniej więcej wagowo tyle ile karpia)
mleko
bułka tarta
jajka
mąka
sól
pieprz

Wykonanie

Z karpia, najlepiej zatorskiego, usunąć wszystkie łuski. Przed przygotowaniem dobrze jest go zamrozić. Na dwa dni przed wigilią trzeba wyciągnąć rybę z zamrażalnika i rozmrozić.
Pokroić karpia na dzwonki, cebulę pokroić na plastry. Każdy kawałek ryby dokładnie obłożyć cebulą, także w środku dzwonka. Odstawić do zimnego miejsca na minimum 24 godziny. W wigilię wyciągnąć kawałki ryby z cebuli, włożyć do miski i zalać mlekiem na około dwie godziny, następnie, opłukać wodą, osuszyć, posolić i lekko popieprzyć. Pieprz jest konieczny. Na godzinkę odstawić.
Potem panierować w mące, jajku i bułce.
Smażyć na oleju z obu stron. Przed podaniem, by był gorący na kolację wigilijną, można go w zamkniętym naczyniu włożyć do ciepłego piekarnika, ale na niezbyt długo, bo się zbytnio wysuszy.

Zobacz również

Noc sów w Tarnobrzegu. Będzie wyjątkowe spotkanie i pokaz

Noc sów w Tarnobrzegu. Będzie wyjątkowe spotkanie i pokaz

Samochód wjechał na torowisko tramwajowe na al. 23 stycznia w Grudziądzu

Samochód wjechał na torowisko tramwajowe na al. 23 stycznia w Grudziądzu

Polecamy

Czy będą zwolnienia w krakowskiej Poczcie Polskiej? Mamy oświadczenie

Czy będą zwolnienia w krakowskiej Poczcie Polskiej? Mamy oświadczenie

Masz rozdzielność majątkową? Być może płacisz niesprawiedliwe podatki

Masz rozdzielność majątkową? Być może płacisz niesprawiedliwe podatki

Wieczysta podejmuje KSZO. Do gry wchodzi nowy trener

Wieczysta podejmuje KSZO. Do gry wchodzi nowy trener