Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Ryba w galarecie. Szczupak po małopolsku na świąteczny stół [PRZEPIS]

mad
Potrawy wigilijne - szczupak w galarecie na świąteczny stół.
Potrawy wigilijne - szczupak w galarecie na świąteczny stół. Fot. archiwum
Potrawy wigilijne: pyszna ryba w galarecie. Sprawdzony przepis od Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.

Szczupak w galarecie na wigilijny stół - sprawdzony przepis. - Odkąd pamiętam, na naszych stołach królowały ryby. Szczupaka w galarecie przygotowujemy na szczególne okazje – opowiada Sylwia Ostrowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Zabierzowskiej. Zobaczcie przepis!

Składniki

  • oprawiony szczupak (1,2-1,5 kg)
  • 2 duże cebule
  • 2 filety śledzia solonego
  • 1 filet około 30 dag sandacza
  • 1 duża cytryna
  • 5 szt goździki
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 3 szt liść laurowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 duża gaza


Wykonanie

1,5 litra wody, liście laurowe, ziele angielskie, goździki, skórka z cytryny i 1 cebulę ugotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Druga cebulę pokroić w drobna kosteczkę i zeszklić na maśle.
Śledzia namoczyć. Szczupaka sprawić tak, aby zdjąć skórę pozostawiając razem z głowa i ogonem. Natrzeć skórę solą i pozostawić na 3 godziny w lodówce. Z mięsa usunąć ości, mięso skropić sokiem z cytryny pozostawić na około 2 godz.

Bułkę odcisnąć i zemleć razem z mięsem ze szczupaka i śledziem. Do masy dodać pokrojony w paseczki filet sandacza, dodać żółtka, sól pieprz i wegetę do smaku. Wszystko razem dokładnie wyrobić, na koniec dodać ubite białka, wszystko dokładnie wymieszać. Farszem nadziać skórę szczupaka.
Rybę owinąć ściśle w gazę, ułożyć w gęsiarce zalać przecedzoną wcześniej zalewą, gotować po przykryciem na wolnym ogniu godzinę (jeżeli wywar nie przykrywa w całości, pamiętamy aby po około 30 minutach obrócić rybę). Zostawić szczupaka w wodzie odlewając około 3 szklanek, dodać żelatynę, doprawić według uznania i zostawić do ostygnięcia. Około 1/3 zalewy wlać na półmisek, tak aby zastygło. Na zastygniętej galarecie ułożyć szczupaka. Pozostałą tężejącą galaretą zalać szczupaka.

Źródło: Agencja TVN

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Potrawy wigilijne. Ryba w galarecie. Szczupak po małopolsku na świąteczny stół [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski