Potrawy wigilijne. TOP 10 dań z makiem na świąteczny stół naszych Czytelników [PRZEPISY]
Przepis na wigilijne kluski z makiem i owocami na deser Agnieszki Nigbor
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
jajko
3/4 szklanki wody
sól
Składniki na masę makową
szklanka maku
3 łyżki miodu
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki rodzynek
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki posiekanych suszonych moreli
świeże owoce, jakie lubimy
Wykonanie
Zagnieść ciasto, rozwałkować i posypać mąką. Wykrawać dowolne kształty (można pokroić w kwadraciki - na tzw. łazankę). Kluski gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut od momentu wypłynięcia.
Namoczyć mak (15 minut), odcedzić i zalać wodą tak, aby go przykryła. Gotować przez ok. 30 minut i ponownie odcedzić. Ostudzić, przepuścić dwa razy przez maszynkę. Wymieszać z miodem, śmietanką, orzechami i morelami, podgotować przez ok. 10 minut, stale mieszając.
Kluski można podawać na ciepło i na zimno. Jeśli podajemy je na ciepło, to pokrojone owoce dodajemy na koniec, w formie wianuszka wokół klusek. Jeśli posiłek będzie spożywany na zimno, owoce można wymieszać z kluskami wcześniej. Danie podajemy na finał kolacji wigilijnej, jako deser.