GMINA KAMIENICA. Turyści powinny skosztować regionalnych pyszności
Mistrzyniami w przygotowywaniu kulinarnych specjałów są gospodynie z Zasadnego, Kamienicy, Zbludzy, Szczawy i Zalesia. Każdy letnik wypoczywający przykładowo w Zasadnem powinien skosztować sapki - potrawy sporządzanej z wody i mąki pszennej, koniecznie mielonej w żarnach, ze spyrką i masłem oraz kluseczek ziemniaczanych z bryndzą i gorącym mlekiem, a także placków pieczonych na blasze. Warto też spróbować nieco bardziej rogrzewającego specyfiku - polewki góralskiej, do której przyrządzenia niezbędne są śliwki suszki i nieco mocniejszy trunek.
- Dawniej polewka góralska była doskonałym lekarstwem na przeziębienia - mówią gospodynie z Zasadnego. - Wystarczyło podać choremu kilka kropel, aby dolegliwość minęła jak ręką odjął. Nie było siły, aby po jej spróbowaniu człowiek się nie wygrzał i nie wypocił. A jak dopadło kogoś mocniejsze choróbsko, to do polewki dodawało się jeszcze spyrki. Takie medykamenty stosowały nasze babcie i mamy. Teraz wyparły je tabletki, syropy.
Inną rozgrzewającą miksturą jest warzonka zalesiańska, której tajniki wyrobu znają tylko gospodynie z Zalesia. Warzonka to nic innego, jak sporządzona według domowej receptury mieszanina czegoś mocniejszego połączona w odpowiedniej proporcji z cukrem i masłem. Należałoby również skosztować innych staropolskich potraw, z których słynie ta gmina, jak chociażby z sera klaganego, udźca kamienickiego z ziemniakami pieczonymi i surówką, kołoca z bryndzą, czy kapusty z grochem.
Tekst i fot. (MIGA)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?