Nasza Loteria

Powiat krakowski. Spichlerz Koronny za wyjątkowe produkty i usługi

Barbara Ciryt
Barbara Ciryt
Lokalna Grupa Działania Korona Północnego Krakowa opatentowała znak jakości. Wyjątkowe, lokalne produkty mają szansę na uznanie, promocję i uzyskanie prawa do używania i korzystania ze znaku lokalnego Spichlerz Koronny. W pierwszej edycji wyłoniono 10 laureatów, a wraz z nimi nagrodzono 11 produktów.

W podkrakowskich gminach powstaje marka lokalna dla szczególnych działań i niezwykłych produktów. Stworzyła ją Lokalna Grupa Działania (LGD) Korona Północnego Krakowa, która funkcjonuje na terenie pięciu gmin Igołomię -Wawrzeńczyce, Kocmyrzów-Luborzyca, Michałowice, Wielka Wieś i Zielonki.

FLESZ - Smartfony zamiast kas fiskalnych. Przedsiębiorcom ma być lżej

Ponad 5 lat przedstawiciele LGD podejmowali wiele wysiłków, żeby opracować i opatentować znak jakości dla produktów lokalnych i powstał - jest to Spichlerz Koronny z królewskiego nadania.

- Znakowane nim są produkty i usługi wysokiej jakości sprzyjające zrównoważonemu rozwojowi tego podkrakowskiego obszaru - mówi Barbara Kawa, wiceprezes LGD Korona Północnego Krakowa.

Znak był tworzony powoli i pieczołowicie. - Udało nam się go opatentować w 2015 roku, a teraz po raz pierwszy przyznajemy ten znak - mówi Monika Kwaczała, dyrektorka biura LGD.

Kapituła przez kilka miesięcy oceniała usługi i produkty. Ostatecznie w pierwszej edycji znak jakości Spichlerz Koronny uzyskało 10 laureatów.

- Zachęcamy i oczekujemy od przedstawicieli nagrodzonych miejsc i producentów lokalnych wyrobów, żeby współpracowali między sobą, wspierali się nawzajem - mówi Monika Bieniasz, przewodnicząca kapituły.

Podczas gali wręczenia znaków jakości organizatorzy zaznaczali, że ideą, która od początku im przyświecała przy tworzeniu Spichlerza Koronnego była chęć promocji i rozpowszechniania wśród mieszkańców oraz turystów produktów i usług najwyższej jakości z terenu LGD Korona Północnego Krakowa.

- Obszar, na którym działamy od ponad 13 lat jest kraina owocujących sadów, bogatych ogrodów i pól, która oferuje zdrowie i smaczne naturalne produkty oraz gotowe wyjątkowe przetwory. Na naszym terenie działa wiele firm wytwarzających wyśmienite produkty spożywcze, a restauracje i hotele, a także gospodarstwa agroturystyczne oferują wspaniałą kuchnię, której część stanowią dania oparte o lokalne produkty i płody ziemi - podkreśla Monika Kwaczała.

Galę, która odbyła się sali widowiskowej Biblioteki Publicznej w Michałowicach uświetnili koncertami akordeonista Daniel Stasielak z gminy Igołomia- Wawrzeńczyce oraz zespół The Ndege Brothers z gminy Michałowice.

Laureaci Spichlerza Koronnego i produkty wyróżnione znakiem jakości

- Pasieka na Koźlicy - Joanna i Grzegorz Pacek, wyróżniony produkt- miód wielokwiatowy nektarowy.
- Hotel Witek Sp. z o.o., wyróżniony produkt - bufet śniadaniowy w restauracji Hotelu Witek, danie - specjalne wędzony na miejscu pstrąg z Doliny Kluczwody.
- Agnieszka Staśko - Cafe Ul Kawa i Kultura, wyróżnione produkty - personalizowane torty z malinami i truskawkami z Pielgrzymowic, brownies i sernikobrownies z malinami z Pielgrzymowic.
- Justyna Górzyńska - Serwis, Restauracja Malinowy Anioł, wyróżniony produkt - krucha tarta z owocami sezonowymi i orzechami, róża jabłkowa z dodatkiem owoców sezonowych.
- Gospodarstwo agroturystyczne „We młynie” - Elżbieta Woźniczka, wyróżniona usługa noclegowa - Gospodarstwo Agroturystyczne „We młynie”,
Spiżarnia „We młynie” Elżbieta Woźniczka, wyróżnione produkty - miody, syrop z kwiatów bzu czarnego, sok z aronii z liściem wiśni.
- Beata Broś - Zdrowe Ciacho, wyróżnione produkty - jaglaczek, ciasta z warzywami, ciasteczka maślane.
- Uniwersytet Rolniczy Winnica UR Garlicki Lamus, wyróżniony produkt - wino- „Uniwersyteckie grono”.
- Aneta Dudziak - Pracownia tortów artystycznych „Z miłości do słodkości”, wyróżniona usługa - Usługa cateringowa „ Słodki stół”
- Firma Produkcyjno-Handlowa „Koliber” - Ewa Sadzik, wyróżnione produkty - żurek zbożowy wiejski, barszcz biały wiejski, barszcz czerwony.
- Restauracja Szary Szary s.c. Elżbieta Szary, Mirosław Szary, wyróżniona usługa - majstersztyk szefa kuchni z jabłek od sąsiada.

Członkami Kapituły Znaku, którzy poświęcali swój czas odwiedzając podmioty, smakując i wybierając produkty najwyższej jakości byli: przewodnicząca kapituły dr hab. Monika Bieniasz; wiceprezes zarządu Fundacji Miejsc i Ludzi Aktywnych MILA Olga Gałek; dyrektor Wydziału Promocji i Współpracy Starostwa Powiatowego w Krakowie Małgorzata Zięć; redaktorowi naczelnemu „Dziennika Polskiego” Jerzy Sułowski; specjalista ds. turystyki i znawca kulinariów Szymon Gatlik oraz wykładowca akademicki na kierunkach związanych z turystyką dr Krystian Miczka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski