W podkrakowskich gminach powstaje marka lokalna dla szczególnych działań i niezwykłych produktów. Stworzyła ją Lokalna Grupa Działania (LGD) Korona Północnego Krakowa, która funkcjonuje na terenie pięciu gmin Igołomię -Wawrzeńczyce, Kocmyrzów-Luborzyca, Michałowice, Wielka Wieś i Zielonki.
FLESZ - Smartfony zamiast kas fiskalnych. Przedsiębiorcom ma być lżej
Ponad 5 lat przedstawiciele LGD podejmowali wiele wysiłków, żeby opracować i opatentować znak jakości dla produktów lokalnych i powstał - jest to Spichlerz Koronny z królewskiego nadania.
- Znakowane nim są produkty i usługi wysokiej jakości sprzyjające zrównoważonemu rozwojowi tego podkrakowskiego obszaru - mówi Barbara Kawa, wiceprezes LGD Korona Północnego Krakowa.
Znak był tworzony powoli i pieczołowicie. - Udało nam się go opatentować w 2015 roku, a teraz po raz pierwszy przyznajemy ten znak - mówi Monika Kwaczała, dyrektorka biura LGD.
Kapituła przez kilka miesięcy oceniała usługi i produkty. Ostatecznie w pierwszej edycji znak jakości Spichlerz Koronny uzyskało 10 laureatów.
- Zachęcamy i oczekujemy od przedstawicieli nagrodzonych miejsc i producentów lokalnych wyrobów, żeby współpracowali między sobą, wspierali się nawzajem - mówi Monika Bieniasz, przewodnicząca kapituły.
Podczas gali wręczenia znaków jakości organizatorzy zaznaczali, że ideą, która od początku im przyświecała przy tworzeniu Spichlerza Koronnego była chęć promocji i rozpowszechniania wśród mieszkańców oraz turystów produktów i usług najwyższej jakości z terenu LGD Korona Północnego Krakowa.
- Obszar, na którym działamy od ponad 13 lat jest kraina owocujących sadów, bogatych ogrodów i pól, która oferuje zdrowie i smaczne naturalne produkty oraz gotowe wyjątkowe przetwory. Na naszym terenie działa wiele firm wytwarzających wyśmienite produkty spożywcze, a restauracje i hotele, a także gospodarstwa agroturystyczne oferują wspaniałą kuchnię, której część stanowią dania oparte o lokalne produkty i płody ziemi - podkreśla Monika Kwaczała.
Galę, która odbyła się sali widowiskowej Biblioteki Publicznej w Michałowicach uświetnili koncertami akordeonista Daniel Stasielak z gminy Igołomia- Wawrzeńczyce oraz zespół The Ndege Brothers z gminy Michałowice.
Laureaci Spichlerza Koronnego i produkty wyróżnione znakiem jakości
- Pasieka na Koźlicy - Joanna i Grzegorz Pacek, wyróżniony produkt- miód wielokwiatowy nektarowy.
- Hotel Witek Sp. z o.o., wyróżniony produkt - bufet śniadaniowy w restauracji Hotelu Witek, danie - specjalne wędzony na miejscu pstrąg z Doliny Kluczwody.
- Agnieszka Staśko - Cafe Ul Kawa i Kultura, wyróżnione produkty - personalizowane torty z malinami i truskawkami z Pielgrzymowic, brownies i sernikobrownies z malinami z Pielgrzymowic.
- Justyna Górzyńska - Serwis, Restauracja Malinowy Anioł, wyróżniony produkt - krucha tarta z owocami sezonowymi i orzechami, róża jabłkowa z dodatkiem owoców sezonowych.
- Gospodarstwo agroturystyczne „We młynie” - Elżbieta Woźniczka, wyróżniona usługa noclegowa - Gospodarstwo Agroturystyczne „We młynie”,
Spiżarnia „We młynie” Elżbieta Woźniczka, wyróżnione produkty - miody, syrop z kwiatów bzu czarnego, sok z aronii z liściem wiśni.
- Beata Broś - Zdrowe Ciacho, wyróżnione produkty - jaglaczek, ciasta z warzywami, ciasteczka maślane.
- Uniwersytet Rolniczy Winnica UR Garlicki Lamus, wyróżniony produkt - wino- „Uniwersyteckie grono”.
- Aneta Dudziak - Pracownia tortów artystycznych „Z miłości do słodkości”, wyróżniona usługa - Usługa cateringowa „ Słodki stół”
- Firma Produkcyjno-Handlowa „Koliber” - Ewa Sadzik, wyróżnione produkty - żurek zbożowy wiejski, barszcz biały wiejski, barszcz czerwony.
- Restauracja Szary Szary s.c. Elżbieta Szary, Mirosław Szary, wyróżniona usługa - majstersztyk szefa kuchni z jabłek od sąsiada.
Członkami Kapituły Znaku, którzy poświęcali swój czas odwiedzając podmioty, smakując i wybierając produkty najwyższej jakości byli: przewodnicząca kapituły dr hab. Monika Bieniasz; wiceprezes zarządu Fundacji Miejsc i Ludzi Aktywnych MILA Olga Gałek; dyrektor Wydziału Promocji i Współpracy Starostwa Powiatowego w Krakowie Małgorzata Zięć; redaktorowi naczelnemu „Dziennika Polskiego” Jerzy Sułowski; specjalista ds. turystyki i znawca kulinariów Szymon Gatlik oraz wykładowca akademicki na kierunkach związanych z turystyką dr Krystian Miczka.
- Spektakularna rekonstrukcja obrony zamku Tenczyn w Rudnie
- Niezwykłe święto czosnku w Małopolsce. Zobacz, co się działo
- 85-letnia Orkiestra Dęta z Przegini świętowała jubileusz
- Niezwykłe misterium pokutne w Zalasie [GALERIA]
- Wielkie bolechowickie świętowanie z dobroczynnością i gwiazdami
- Święto Baby w Racławicach [ZDJĘCIA]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?