Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Powitaj wiosnę z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie! Już 21 marca dzień otwarty uczelni

Paulina Szymczewska
Paulina Szymczewska
UR
W pierwszy dzień wiosny – 21 marca w godzinach 9–15 – krakowski Uniwersytet Rolniczy zaprasza na swój dzień otwarty. W tym roku odbędzie się on w formule hybrydowej: będzie można odwiedzić mury uczelni, a ponadto prezentacje będą transmitowane online.

Wydarzenie uroczyście otworzy rektor Uniwersytetu Rolniczego dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. UR. W Centrum Kongresowym UR przy al. 29 Listopada 46, w godz. 9–14:25 uczelnia prezentować będzie ofertę dydaktyczną wszystkich swoich wydziałów: Rolniczo-Ekonomicznego, Leśnego, Hodowli i Biologii Zwierząt, Inżynierii Środowiska i Geodezji, Biotechnologii i Ogrodnictwa, Inżynierii Produkcji i Energetyki, Technologii Żywności oraz Uniwersyteckiego Centrum Medycyny Weterynaryjnej. Prócz tego będzie można się zapoznać z działalnością organizacji studenckich oraz zdobyć informacje na temat wyjazdów i praktyk zagranicznych, a także działalności artystycznej i kulturalnej w murach UR.

Równolegle w godz. 10–15 na terenie kampusu zaplanowano zwiedzanie hali sportowej (al. 29 Listopada 58), a w godz. 12–15 będzie można odwiedzić Klub Akademicki ARKA (ul. Klemensiewicza 3), który jest ostatnim klubem studenckim w środowisku krakowskim działającym na zasadach niekomercyjnych, zajmującym się propagowaniem szeroko pojętej kultury studenckiej oraz stwarzającym możliwości rozwoju umiejętności zarówno artystycznych, jak i organizacyjnych.

Podczas dnia otwartego UR ciekawe prezentacje, warsztaty i spotkania z pracownikami będą się również odbywać w siedzibach poszczególnych wydziałów uczelni. Na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym (al. Mickiewicza 21) od godz. 13 zaplanowano m.in. zwiedzanie i wykłady dotyczące marketingu czy tajemnic social mediów. Na Wydziale Leśnym (al. 29 Listopada 46) również od godz. 13 odbywać się będą warsztaty edukacyjne „Las wokół nas”. Z kolei na Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt (al. Mickiewicza 24/28) zaplanowano m.in. warsztaty kulinarne dla właścicieli psów i wykłady na temat owadów jako potencjalnego pożywienia dla ludzi w przyszłości.

Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji (ul. Balicka 253c) zaplanował warsztaty z zakresu skanowania laserowego, prezentację sprzętu geodezyjnego i pokazy możliwości wykorzystania map historycznych. Odwiedzając Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa (al. 29 Listopada 54), zwiedzimy szklarnię, a także dowiemy się, czy DNA się rusza, czy rośliny mają włosy i co wspólnego mają owady ze smartfonami.

Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki (ul. Balicka116B) już od godz. 9 przygotował prezentacje laboratoriów, podczas których dowiemy się, czym można zastąpić węgiel albo jak powstają biopaliwa ciekłe. Dodatkowo prezentowane będą urządzenia stosowane w rolnictwie precyzyjnym i polowa farma fotowoltaiczna. Natomiast uczestnicząc w warsztatach Wydziału Technologii Żywności (ul. Balicka 122), poznamy tajniki produkcji sushi czy lodów. Każdy będzie też mógł wykonać test na „daltonizm wzrokowy i zapachowy” albo poznać zasady „savoir vivre przy stole”.

Na warsztaty i wykłady obowiązują zapisy. Więcej informacji o dniu otwartym UR, a także link do transmisji online znajdziesz tutaj.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski