Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznaj królewski zamek w Krakowie od strony kuchni. "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna" już dostępna

Paweł Gzyl
Paweł Gzyl
"Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna"
"Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna" Jeremi Dobrzański
"Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna" Bartka Kieżuna odsłania nieoczywiste oblicze wawelskiej rezydencji. Dzięki niej zaglądamy do królewskiej kuchni, dowiadujemy się co jedli dawni władcy Polski i poznajemy przepisy z zmierzchłych czasów, m.in. na obwarzanki Jadwigi Andegaweńskiej i baraninę duszoną w winie, którą raczył się Stanisław August Poniatowski.

Jakim jadłem stała kuchnia polskich monarchów? Przede wszystkim rybami, dlatego w książce znalazły się rady, jak przyrządzić szczupaka w sosie szafranowym, a także karpia w sosie piwno-piernikowym. Autor zachęca do przygotowania we własnym domu m.in. zupy migdałowej, pasztetu z bażanta w piwie, raków w śmietanie i nalewki z kwiatów dzikiego bzu. Miłośnicy słodkich wypieków znajdą też przepisy na chałkę, miodownik, sernik krakowski i jagodzianki. W sumie książka zawiera pięćdziesiąt przepisów na dania kuchni polskiej, które mogły być zarówno przygotowane przez wawelskich kucharzy, jak i serwowane w krakowskich szynkach, karczmach czy prywatnych domach.

– Smaki królewskiej kuchni mieliśmy okazję poczuć w minionych latach podczas specjalnych uczt, organizowanych na dziedzińcu arkadowym. Książka Bartka Kieżuna jest efektem naszej współpracy, podsumowaniem wnikliwych poszukiwań odsłaniających interesujące i mało znane oblicze jagiellońskiej rezydencji. Cieszymy się niezmiernie, że popularyzacji historii przyjęła tak pyszną formę – mówi Bogumiła Wiśniewska, szefowa Działu interpretacji Sztuki, pomysłodawczyni "Uczty na Wawelu".

W książce znajdziemy nie tylko wiele interesujących przepisów, ale poznamy też smaczne historie dotyczące życia na dworze.

– Rozpoczynając pracę nad książką nie chciałem, by przypominała ona nudny podręcznik do historii. Zależało mi, by opowiedzieć historię lekką i barwną, odbrązawiającą władców panujących na Zamku Królewskim na Wawelu. Oni wszyscy mieli pragnienia, ambicje, zachcianki. Są więc tutaj krewcy włoscy architekci wcinający łazanki. Jest królowa Jadwiga z obwarzankiem, a Bona biega z garnkiem zupy cebulowej. Pojawia się też Zygmunt Stary z koszykiem pomarańczy i Michał Korybut Wiśniowiecki, który wbrew plotkom wcale nie udławił się korniszonem – mówi Bartek Kieżun, autor "Uczty na Wawelu".  

– Jesteśmy przekonani, że dzięki tak popularnym działaniom wydawniczym, wpisującym się zresztą w wiele niekonwencjonalnych projektów na Wawelu, dotrzemy do nowych odbiorców, zachęcając ich do smakowania historii o bezcennej kolekcji na wielu poziomach, nie tylko kulinarnych – mówi prof. Andrzej Betlej, Dyrektor Zamku Królewskiego na Wawelu.

Książka kosztuje 89 zł i można ją kupić w sklepie stacjonarnym Zamku oraz na stronie internetowej https://wawel.krakow.pl/produkt/uczta-na-wawelu-ksiazka-nie-tylko-kulinarna

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Poznaj królewski zamek w Krakowie od strony kuchni. "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna" już dostępna - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski