Prawdziwe oscypki znaleźć niełatwo

TM
Prawdziwego oscypka najlepiej kupować w bacówce - mówi Kazimierz Furczoń, baca z Leśnicy Fot. Adam Wojnar
Prawdziwego oscypka najlepiej kupować w bacówce - mówi Kazimierz Furczoń, baca z Leśnicy Fot. Adam Wojnar
PODHALE. Każdy, kto wybiera się na Podhale, musi wrócić do domu z pięknym oscypkiem dla rodziny. Również podczas pobytu pod Tatrami wczasowicze chcieliby się delektować smakiem tradycyjnego owczego sera. Okazuje się jednak, że jego kupno może stanowić spory problem.

Prawdziwego oscypka najlepiej kupować w bacówce - mówi Kazimierz Furczoń, baca z Leśnicy Fot. Adam Wojnar

Wszyscy sprzedawcy serów ze stoisk przy Krupówkach czy pod Gubałówką przekonują, że ich produkty to oryginalne oscypki. W wielu przypadkach to jednak nieprawda. - Na Krupówkach sprzedawane są głównie serki, które są prawie całkowicie robione z mleka krowiego - mówi Andrzej Gąsienica Makowski, starosta tatrzański. - Najlepiej więc w poszukiwaniu prawdziwego oscypka wybrać się do certyfikowanej bacówki czyli szałasu, gdzie wykonywany jest ser.

Najbliżej Zakopanego możemy je znaleźć w okolicach Doliny ku Dziurze lub Koście- liskiej. - Taka wyprawa to jak wyjazd do zoo i muzeum, bo na miejscu goście nie tylko kupią ser, ale też zobaczą proces jego wyrobu oraz stada owiec - mówi Kazimierz Furczoń, znany baca z Leśnicy.

By kupić dobry ser, trzeba wiedzieć, że prawdziwy oscypek powstaje wyłącznie między majem a październikiem. Wówczas wypasane na halach owce dają mleko. Do oscypka baca nie może dolać więcej niż 40 proc. mleka krowiego. Resztę musi stanowić owcze. Ser musi mieć kształt podwójnego stożka (inaczej jest gołką). Aby rozpoznać dobry oscypek, trzeba ścisnąć go w najgrubszym miejscu. Jeśli jest miękki, to znaczy, że niedokładnie odsączono z niego serwatkę i będzie szybko pleśnieć. Prawdziwy oscypek nie powinien mieć zbyt ciemnej skórki i powinna ona być pokryta delikatną warstwą tłuszczu.

- Nie każdemu jednak prawdziwy ser musi smakować - uważa Maria Pokraka, turystka z Rzeszowa, która od lat odwiedza Tatry. - Mnie na przykład nie smakuje i wolę te "podrabiane" krowie serki. Dlatego moja rada dla kupujących oscypki to poprosić sprzedawcę o małą degustację.

(TM)

Wideo

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kasia Jagoda

Oj prawda. Wspaniałe produkty. Kupowaliśmy sery na komunię. Sprzedawca miły fachowo doradził i szybko je wysłał. Najwyższa jakość. A te korbacze.

A
Anna Wrońska

Zgadam się z przedmówcą. Świetne sery.......... 100% polecam

A
Andrzej Marek

Ja byłem miło zaskoczony.
Kupiłem Oscypki przez internet.
Sprzedawca zapewnił że są oryginalne i miał rację.
Od paru miesięcy wysłał nam już 5 paczek
www.malekrupowki.pl

A
Ania z Częstochowy

najsmaczniejsze, zawsze świeże i co ważne z mleka owczego oscypki, najlepiej kupić w bacówce przy wejściu do doliny "Ku Dziurze". Tylko tam kupujemy, polecam !

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3