Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Producenci lokalnej żywności przyjadą w nasze góry

Tomasz Mateusiak
W trakcie targów odbywających się w Zakopanem górale będą zachęcali do kupna oscypków oraz przysmaków z całej Europy
W trakcie targów odbywających się w Zakopanem górale będą zachęcali do kupna oscypków oraz przysmaków z całej Europy Fot. Patrycja Migiel
Zakopane. Wystawcy z całej Europy będą prezentować swoje potrawy w czasie rozpoczynających się w tym tygodniu Targów Produktu Regionalnego.

Tylko dzień został do rozpoczęcia imprezy, która ucieszy na pewno wszystkich przebywających właśnie pod Tatrami smakoszy doskonałego, swojskiego jedzenia. Już jutro 12 sierpnia na dolnej Równi Krupowej w Zakopanem rozpoczną się VI Europejskie Targi Produktu Regionalnego.

- Na targach chcemy promować przede wszystkim produkty zdrowe, naturalne i ekologiczne - mówi Krzysztof Król-Łęgowski, dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury, która organizuje imprezę. - Myślę, że Zakopane można śmiało uznać za polskie centrum produktu regionalnego. W tym roku przyjedzie do nas kilkudziesięciu wystawców z krajów takich jak: Portugalia, Hiszpania, Włochy, Bułgaria, Ukraina, Francja czy Węgry.

Oprócz pysznego oscypka (jemu poświęcony zostanie w całości jeden dzień imprezy) czy innych serów podhalańskich, będzie można spróbować też serów z Włoch czy miodów z Grecji.

Zakopiańskie targi potrwają w tym roku do niedzieli 16 sierpnia. Odwiedzać je można pomiędzy godz. 11 a 22. Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski